НОВИНИ

Политически престрелки: Помогнал ли е Алексей Петров за "сглобката" за кабинет?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:13, 01.09.2023
Чете се за: 07:45 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите дадоха старт на есенната пленарна сесия. В следващите месеци се очаква парламентът да приеме ключови закони, както и промяна на Конституцията.

Политическа престрелка замени работния тон по време на първото заседание на НС. Острите реплики бяха не само между управляващи и опозиция, но и между коалиционни партньори.

Малко преди първия парламентарен звънец Бойко Борисов обяви в кулоарите, че Алексей Петров, който беше убит преди две седмици, е участвал в съставянето на правителството Денков - Габриел.

Премиерът от своя страна отрече да познава Петров и да е участвал в подобни срещи. От неговата партия не коментираха твърденията на лидера на ГЕРБ, а самият съпредседател на ПП Кирил Петков не беше в София за откриването на пленарната сесия.

Минути преди да удари първият звънец на председателя на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти в Народното събрание, че бившата барета Алексей Петров, който беше застрелян преди две седмици, е имал участие в съставянето на правителството на Николай Денков.

Премиерът отрече да познава Петров и да е участвал в подобни срещи. От "Продължаваме промяната" не коментираха информацията, а самият Кирил Петков е извън страната.

Какви са целите и приоритетите на депутатите за новия политически сезон

Алексей Петров е имал роля в съставянето на правителството като посредник между ГЕРБ и ПП. Това съобщи Бойко Борисов при влизането си в парламента, след като две седмици се поставяше въпросът участвала ли бившата барета в разговорите за формиране на настоящия кабинет.

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези 5 поредни избори. Поне за важната законодателна рамка да е факт. Така че срещи сме провеждали - с него, той с тях, обратно, за да може някакво дори крехко доверие да си имаме", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самият Борисов отрече да е обещавал пост на Петров заради участието му в съставянето на правителството, но обясни, че не може да каже дали и "Продължаваме промяната" не са му обещали. Потърсихме за коментар Кирил Петков, но той се оказа в чужбина според информацията на пресцентъра на ПП. Премиерът Николай Денков пък отрече да познава Алексей Петров и да знае за такива разговори.

"Никога, по никакъв начин не съм виждал Алексей Петров, не съм чувал нищо от него, не съм чувал нищо за него в процеса на подготовка на правителството като състав. Това е така както ви казвам, аз не знам за такива етапи, ако имате въпроси, питайте Бойко Борисов", заяви Николай Денков, министър-председател.

По думите на Денков той би се притеснил ако разговорите с Петров се окажат истина и му е обещавано нещо в замяна.

"Това би ме притеснило ако има поети ангажименти, аз съм участвал на всеки етап за формирането на кабинета и не знам да е имало такова нещо", допълни Николай Денков.

От парламентарната група на ПП не коментират темата.

"Нека лидерите да коментират как са осъществили контакт, защото за всички нас стана ясно - каква е програмата на това правителство, какви са приоритетите. Аз не знам за такъв контакт и чета по вестниците или го слушам от трибуната, когато някой реши да се направи на интересен. Това, което наистина е важно и интересно, е какво можем да направим тук за бг граждани и другото е пречене на нас да си свършим работата и то се случва от много страни. Кой е направил сглобката, кой арестували, когато няма правосъдие защото в продължение на 12 години нямаше правосъдие у нас и затова е необходима правосъдна реформа", коментира Даниел Лорер.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов трябва да бъде направена проверка по случая от службите.

"Призовахме Кирил Петков да бъде задържан, за да дава показания. Питах и днес в речта си в парламента, така, че не е нещо ново. То е публична тайна между другото. Убийството на Алексей Петров на практика е политическо убийство. След като днес в крайна сметка Бойко Борисов каза това, което ние говорим от седмица, когато стана ясно, че е извършено посегателство срещу Алексей Петров на практика това убийство няма как да бъде квалифицирано като криминално деяние", добави лидерът на "Възраждане " Костадин Костадинов.

В социалните мрежи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира темата с правителството и Алексей Петров. По думите му това правителство е цитирам голям срам. Според него МВР трябва да разпита всички участници в разговорите, за да се изясни дали убийството му не е политическо.

"Много добре знаете, че бащата на Кирил Петков и Алексей Петров бяха близки и не са го крили. В тяхната група не са го крили така, че Бойко Борисов просто си каза истината", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Според Корнелия Нинова това, което е интересувало създателите на настоящото правителство, са единствено личните интереси.

"С учудване видях днес признанието на Борисов, което потвърждава нашите думи отпреди три месеца и сега, и за в бъдеще - това правителство е правителство на задкулисието. Днес господин Борисов пред залата призна: ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителство. Изобщо не ви движи европейското бъдеще на България, интересите на народа", допълни Корнелия Нинова.

Пред съд да бъдат изправени представителите на управляващите поиска и независимият депутат Радостин Василев.

"Днес г-н Борисов призна, че се е срещал с Алексей Петров и той е много близък с бащата на Кирил Петков. Аз това го знам - той Кирил Петков не го е крил от от нас, докато съм бил в ПП той споделяше, че баща му се говори с Алексей Петров", каза още Радостин Василев, независим народен представител.

Очаква се темата да бъде коментирана и от Кирил Петков след завръщането му от чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Волейбол и Кръвен център Варна организират кампания за благотворително кръводаряване
БФ Волейбол и Кръвен център Варна организират кампания за благотворително кръводаряване
Французинът Жофри Супе спечели седмия етап от Обиколката на Испания
Французинът Жофри Супе спечели седмия етап от Обиколката на Испания