НОВИНИ

Проверка на факти: Фалшива страница събира пари с откраднати снимки на болно румънче

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 01.09.2023
Чете се за: 09:15 мин.
Балкани
Слушай новината

Фалшива страница във Фейсбук уж събира дарения за болно дете. Чрез публикации в нея се обяснява, че малкият Давид се нуждае от близо 86 000 евро, за да бъде лекуван от булозна епидермолиза. Приложени са и снимки, на които се вижда малко дете с множество рани по цялото тяло. Оказа се обаче, че страницата е фалшива, а снимките са свалени от реална дарителска страница за лечението на румънско дете.

Какво казва публикацията във фалшивата страница?

Страницата “Да помогнем на малкия Давид” е създадена в средата на седмицата. За изключително кратък период основния зов за дарения е бил споделян над 10 хиляди пъти. Призивът започва затрогващо, от името на родител, който се обръща с молитви към Бог за оздравяване на бебето му от булозна епидермолиза - хронично автоимунно заболяване, което засяга кожата и лигавиците и ги покрива с болезнени мехури.

“Защо, Боже мой, детето ми трябва да търпи толкова мъки? Болестта му се нарича булозна епидермолиза, което означава, че има много ужасни рани както по тялото, така и вътре в тялото. Лекарите в страната не могат да му помогнат, в България не може да се направи абсолютно нищо за него. Казаха ми, че най-вероятно ще загуби битката с болестта. Изпратиха ни вкъщи и ми казаха да го лекувам. Как мога да си остана вкъщи и да гледам как детето ми умира в ужасна болка? Не приемам такова нещо”.

Следва и призив за пари за лечение в чужбина и споделяне на публикацията:

“Единствената ни надежда е във Франция, там има лекари специалисти по това заболяване. Те могат да помогнат на бебето ми, но е изключително скъпо - 85 905 евро. Издадоха ни проформа фактура, която трябва да платим предварително”.

Авторът на публикацията твърди, че вече са събрани 25 644 евро. Някои от изреченията в текста изглеждат като преведени с Google translate. Споделени са и няколко снимки на детето с много рани по тялото. Добавена е и френска банкова сметка.

Написахме съобщение на страницата с молба за контакт на майката на Давид, но не получихме отговор.

Кой реално е малкият Давид?

Давид е реално бебе с реална болест. Неговите родители обаче са румънци и не са търсили лечение нито в България, нито във Франция. В истинската му дарителска страница майка му съобщава, че детето страда от епидермолиза и че за него нищо не може да се направи в Румъния. Затова се търсят средства за лечение в Испания - около 86 000 евро, от които вече са събрани близо 54 000. Средствата се събират чрез румънска фондация, като са приложени съответните дарителски сметки. Потърсихме за коментар майката на бебето Лоредана Михаела, която потвърди, че страницата на български е фалшива и парите не отиват за лечението на Давид.

“Тази страница е фалшива. Използвани са снимки от моята страница на моето болно дете, за да се правят пари. Моля, не дарявайте там. Моят реален профил е Лоредана Михаела”, каза майката за БНТ.

Разобличаването

От българската фондация “Павел Андреев” първи забелязали опита за нагла злоупотреба с добрината на хората.

“Първото нещо, което ме усъмни, беше диагнозата, защото в България, а и по света много рядко се набират суми за кожни заболявания. Следващото нещо, което за мен беше червен флаг, бяха снимките. Те показваха много малко детенце в почти безпомощно състояние. Никога при старт на кампанията майка не позволява да се покаже детето в такъв вид. Следващото нещо, което направих и това е нещо, което всеки дарител трябва да прави, е да влезе в страницата и да потърси медицинска документация. Нямаше нито епикриза, нито други документи. Следващото нещо, което за мен беше обезпокоително, беше липсата на оферта. При всички заболявания, с изключение на онкологичните, се позволява болниците да кажат конкретна сума и тази конкретна сума винаги е представена под формата на оферта. Още нещо имаше, което изключително много ме обезпокои и вече бях сигурен, че кампанията е измамна, сметката, която беше поставена, беше френска”, коментира Павел Андреев, изпълнителен директор на фондацията.

Той заяви, че разобличаването му отнело много кратко време, но призовава хората да бъдат внимателни и да не действат първосигнално и емоционално в такива случаи, а да настояват да видят съответните документи.

Как да различим истинския зов за помощ от фалшивия?

Потърсихме отговор на този въпрос от адвоката по медицинско право Мария Петрова.

“Трябва да прочетем много внимателно историята, която е изложена. Това, което мога да посъветвам е да видим дали зад кампанията се крие някаква асоциация, фондация или сдружение или тя просто е направена от частни лица, които често се представят за близки на пострадалото лице, за което се събират пари. Това е първата стъпка, която трябва да направим. След това, когато има предоставен снимков материал, разбира се, да потърсим снимките най-просто с търсачката в Гугъл, за да се уверим, че те са автентични и не са разпространени и в други държави, както наблюдаваме с бебето Давид и най-добре, ако има посочени телефонни номера или други данни за контакт да се свържем с лицата, които търсят помощ и да се уверим лично, че не става въпрос за поредната спекулация и измама”, каза тя.

Според нея споделянето в социалните мрежи на медицинска документация може да е нож с две остриета.

“Аз не толерирам споделянето им, защото там има чувствителна здравна информация и лични данни, с които също може да се злоупотреби, а не е изключено, че веднъж качени в социалните мрежи такива документи да бъдат лесно свалени и ползвани от недобронамерени лица за създаване на подобни кампании... Трябва да видим дали има прозрачност, т.е. адаптират ли се данните, показва ли се кой ден колко пари са събрани, колко остават да се съберат, има ли лице за контакт, да се проверят снимките, които са поставени дали не са от някъде другаде взети. Спомняте си случая, в който господин търсеше средства със снимката на малката Селена Гомес. Важно е хората да помагат, не бива подобни кампании да стават предпоставка да не даряваме, но трябва да даряваме внимателно... Важно е хората да знаят, че когато даряват средства, дори когато го правят на легитимни организации, една част от средствата, които даряват отиват за чисто организационната работа на тези структура. Много често има спекулации по тази тема ”, добави тя.

Основният призив във фалшивата страница е споделен над 10 000 пъти. Математиката показва, че ако дори половината от тях са донесли само по лев дарение, то в измамниците са отишли 5000 лв. Сума, която би могла да бъде наистина важна за лечението на наистина болното румънско бебе или на всеки човек с реална дарителска кампания.

Подобни измами обаче не трябва да отказват хората с добри сърца от дарителството, защото то спасява животи.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Сурилов и Здравко Здравков записаха най-добро време в шейкдауна преди старта на рали "България"
Мартин Сурилов и Здравко Здравков записаха най-добро време в шейкдауна преди старта на рали "България"
Миньор 2015 представи мъжкия си тим, който от новия сезон ще участва в Националната баскетболна лига
Миньор 2015 представи мъжкия си тим, който от новия сезон ще участва в Националната баскетболна лига