НОВИНИ

Променят формата на изпитите след 7-и клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:04, 01.09.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в изпита след 7-и клас обяви днес просветният министър Галин Цоков. Ще се увеличи времето за първия модул, ще се облекчат и част от задачите по математика.

Колкото до новите учебни програми обсъждането им ще продължи. Там отпадането на понятието "спасение" предизвика обществена реакция.

При изпита след 7-и клас за първия модул времето за работа се удължава от 60 на 75 минути, за да се намали стресът.

"Получихме много писма, запитвания от родители, за това че времето за първия модул, който е само 60 минути, не е стигнало на децата да си пренесат бележките от черновата на беловата и оттам са понижени техните оценки", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

"За мен е добър вариант увеличаването на първия модул от изпита, тъй като броят задачи настина е доста голям за 60 минути и практиката показва, че има доста деца, които не успяват да се справят", допълни Данко Калапиш, учител по религия и директор на 107-о ОУ.

По математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, ще станат с избираем. Още тази година част от изпитните задачи ще станат практически насочени.

Учебниците от 1. до 7. клас влизат в "дигиталната раница"

Променят се отново датите на изпитите след 7-и клас. Окончателно те ще са 19 и 21 юни. Обсъждането на промените в учебните програми ще продължи.

За понятието "спасение", което отпада от програмата по философия за 10-и клас, министърът каза:

"Спасението винаги е проблем, философски, на много от философските направления и няма как като министър на образованието да подпиша такова изменение на учебните програми, че това понятие да отпадне", коментира образователният министър.

"Останах много изумен от "окастрянето" на това понятие, защото знаем всички, че вярата е спасила нашия народ в доста векове назад и винаги вярата и спасението са били водещи за българите", каза още Данко Калапиш, учител по религия и директор на 107-о ОУ.

Отпадането на "спасение" е предложено от експертна група философи, обясни министър Цоков. И още промени в календара - есенната ваканция окончателно ще бъде от 28 октомври до 1 ноември заради местните избори.

Колкото до първокласниците - тази година те са 57 023-ма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира за финала на двойки на турнир по тенис в Нидерландия
Гергана Топалова се класира за финала на двойки на турнир по тенис в Нидерландия
България ще участва с четирима състезатели на световното първенство по гребане в Белград
България ще участва с четирима състезатели на световното първенство по гребане в Белград