НОВИНИ

Новият рамков договор: Отлага се увеличението на заплатите в болниците

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:25, 01.09.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Здравната каса няма да санкционира болници, които не са изпълнили изискванията да осигурят минималното заплащане на персонала си, договорено в Колективния трудов договор. Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор за медицинските дейности.

Въвеждането на тези минимални прагове, които предвиждат основна заплата от около 2000 лева за лекар и 1500 лева за медицинска сестра, се отлага с шест месеца.

Освен това идеята, че разликата между минималната и максималната заплата в една болница да бъде не повече от 10 пъти, също не влиза в сила до края на януари.

Над 40 000 лв. на месец - морално ли е директори на държавни и общински болници да получават такъв доход?

Два са основните акцента в Рамковия договор, чиято цел беше справянето с кадровата криза в болничния сектор - постигане на заложените в КТД минимални прагове на заплатите и въвеждане на правилото разликата между минималната и максималната заплата в една болница да не може да бъде повече от 10 пъти.

И двете мерки се отлагат за след шест месеца, като механизъм за контрол дали и тогава основните заплати ще се увеличат няма.

"Не са предвидени санкции, предвиден е един достатъчно дълъг период, в който да бъдат обсъдени съответните механизми как това да стане по безболезнен начин и как да бъдат подпомогнати болниците, които имат нужда от помощ", заяви Станимир Михайлов, управител на Националната здравноосигурителна каса.

"Не е най-важно наказанието, защото наказанието означава, ако една болница към момента не може да се справи, като я накажем би трябвало да изпадне в още по-тежко положение", допълни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Този размер на минималните заплати е договорен още миналата година и според медици вече има нужда от промяна, а докато се приложи навсякъде ще бъде напълно неактуален.

От Асоциацията на специалистите по здравни грижи винаги са настоявали сестрите да получават поне три минимални заплати, за да има някакъв ефект в решаването на кадровата криза.

Същевременно, както ви разказахме в "По света и у нас", поне осем директори на държавни и общински болници успяват само от заплата и бонусите към нея годишно да си осигуряват между 150 000 и почти 300 000 лева, тоест между 12 и 25 хиляди лева на месец чисто.

Снимки: БТА

Попитахме какви са мотивите сега да не бъде въведено поне правилото разликата между най-ниската и най-високата основна заплата в една болница да е не повече от 10 пъти.

"Болниците знаеха за съотношение едно към 20, предстоят месеци на преговори, ще видим удачно ли е, но защо е отложен - защото не трябва нищо в здравеопазването да се прави от днес за утре", каза още д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

В извънболничната помощ беше прието да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на хронично болните пациенти за специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор 2015 представи мъжкия си тим, който от новия сезон ще участва в Националната баскетболна лига
Миньор 2015 представи мъжкия си тим, който от новия сезон ще участва в Националната баскетболна лига
България губи милиони от трансакциите при превалутиране на лева в евро
България губи милиони от трансакциите при превалутиране на лева в евро