НОВИНИ

Ден на траур в Русе след трагедията на стадион "Дунав"

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 01.09.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

За Русе утре е ден на траур, след като в сряда мълния удари две деца, докато играеха на стадиона. Едното момче почина, а другото е под денонощно наблюдение в болница.

Решението е на кмета на града Пенчо Милков. Предвижда се знамената на всички обществени сгради да бъдат свалени наполовина.

Отменят се публични събития и тържества. Препоръчва се официалните събития, които не могат да бъдат отменени, да бъдат съобразени с Деня на траур и да започват с минута мълчание в памет на детето.

В Русе днес избухна спор дали е направено всичко необходимо за неговото спасяване и какво точно се е случило в първите "златни" минути за борбата за живота на двете деца.

Състоянието на детето, настанено в една от болниците в града, постепенно се подобрява, но продължава борбата с посттравматичните увреждания на вътрешните органи.

Освен треньори от футболен клуб "Дунав" и част от родителите на децата, които са тренирали по това време, са се притекли на помощ на пострадалите две момчета.

Възникна спор и за действията на пристигналите на място екипи на Спешна помощ.

Студентката по здравни грижи Габриела Върбанова е сред първите, които се включват в борбата за живота на младите футболисти. Тя помага на един от треньорите, който оказва първа помощ на загиналия по-късно Венци.

"Притекох се там на помощ, защото цветът на лицето му беше доста бял и посинял. Започнах да му правя изкуствено дишане, оттам нататък, като усетих едно съпротивление, спрях. Разбрах, че си е върнало жизнените показатели и съответно се преместих на другото детенце", заяви Габриела Върбанова.

Според нея спешните медици е трябвало да продължат реанимацията на терен.

"Трябваше да му се подаде кислород, трябваше да му се направят кардиопулмонални мероприятия, които според мен не се осъществиха по никакъв начин, а това се води "златно време", допълни Габриела Върбанова.

Спешните медици разясниха, че всъщност придвижването на апаратурата до мястото на инцидента е щяло да забави спасяването на децата и условията са предполагали те да получат помощ в линейките.

Дефибрилаторът подава електрически ток до 360 джаула. В случая детето е било на мокър терен, валяло е силен дъжд. Така че, ако е използван дефибрилаторът на място, то електрическият импулс може да причини смърт на оператора и околните, които се намират също на мокър терен, затова децата са прибрани по най-бързия начин в линейките и тогава е направена многократна дефибрилация по време на транспорта до двете болници, както и сърдечен масаж, и подаването на кислород", каза още Иванка Маринова, директор на Център за спешна медицинска помощ-Русе.

А реаниматори, кардиолози, невролози, педиатри продължават борбата за живота на оцелялото момче. Назначават се допълнителни изследвания и терапии, с цел нормализиране на функцията на вътрешните органи и овладяване на последствията върху организма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое осъществи голям трансфер, прати Дамян Йорданов под наем в Лацио
Берое осъществи голям трансфер, прати Дамян Йорданов под наем в Лацио
Проверка на факти: Фалшива страница събира пари с откраднати снимки на болно румънче
Проверка на факти: Фалшива страница събира пари с откраднати снимки на болно румънче