НОВИНИ

Казусът "Турски поток": Политическите реакции за разследването на газопровода

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:11, 01.09.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Само ден след като прокуратурата започна ново разследване на строителството на "Турски поток" у нас, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше премиер по време на строителството му, направи първи коментар. По думите му са спазени законовите изисквания и "Турски поток", който у нас се нарича Балкански, е на печалба.

Борисов обаче се усъмни, че новият регионален министър е имал скорошна среща в Русия по същата тема. От пресцентъра на министерството часове по-късно разпространиха съобщение, в което се казва, че информацията на ГЕРБ не е вярна. В съобщението се твърди, че министър Андрей Цеков е пътувал до Руската федерация преди повече от 10 години за бизнес срещи в качеството му на юрист.

Премиерът Николай Денков обяви, че чака прокуратурата да се произнесе.

Прокуратурата се самосезира за газопровода "Турски поток"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново защити строителството на частта от "Турски поток" у нас, която доставя руски газ през България за Сърбия и Унгария.

"Ние успяхме да се преборим и да си направим Балкански поток, който е 100% държавен, 100% ваша собственост и в момента е печатница за пари. И ако трябва да се обяснявам защо не е в Гърция, защо не е в Турция, аз не съм национален предател", коментира Бойко Борисов.

По думите му той не се притеснява от бъдещото разследване. Борисов обаче намекна, че регионалният министър в момента е имал срещи по този повод скоро в Москва.

"А излезе ли, че строителният министър е бил в Москва в момента и се е срещнал с Бабаков и в кой хотел, Андрей Цеков, айде питайте, нали разследвате", заяви Борисов.

От Регионалното министерство разпространиха своя позиция, в която се казва, че Андрей Цеков е пътувал до Руската федерация само в качеството му на юрист и то преди десет години. Сега не е имал подобни срещи.

"Това, което трябва да направи прокуратурата, е да провери дали има нарушение на закона, докато тя не даде отговор на тези въпроси, всичко друго са възможности, които да обсъждаме и няма да доведе до никакъв резултат", коментира премиерът Николай Денков.

Проверката на прокуратурата ще продължи до изясняване дали е нарушен законът при бързото строителство на газопровода през 2019 - 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превратите в Африка - несигурност и хаос и за Европа
Превратите в Африка - несигурност и хаос и за Европа
Арда Кържали победи комфортно Пирин в Благоевград
Арда Кържали победи комфортно Пирин в Благоевград