Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каракачанов за атаките срещу Горанов: Изборите наближават, нормално е да има такива атаки

от БНТ
21:33, 15.05.2020
Чете се за: 02:28 мин.
У нас

Модерно е да се атакува някой, който е на власт, включително и аз съм го правил, когато съм бил опозиция.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в "Панорама" случая с смс-ите, които Васил Божков разпространи, твърдейки че са кореспонденция с финансовия министър Владислав Горанов.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Министър Горанов е един от най-добрите министри, да не кажа най-подготвеният, защото най-дълго се занимава с темата, по която работи. Благодарение на него България има тази финансова стабилност и едни бюджети, които са едни от най-добрите в последните десетилетия от историята на България. Така че правителството не е раздрусано. Изборите наближават, 10 месеца преди редовните парламентарни избори е нормално да има такива атаки, но ако първите 3 години не си свикнал и се стресираш, значи не си се научил на нищо.

Според него психозата в Европа покрай коронавируса е била прекалено голяма. Той допълни, че мерките, които са били наложени от българското правителство, са дали резултат и България е страната с най-малко заболели и най-малко починали в Европа на глава от населението. Той уточни, че още когато са гласували тези мерки на 13 март, той и колегите му от ВМРО са предложили мерки, касаещи оцеляването на дребния и средния бизнес, на земеделието и туризма.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Явно кризата прави комуникацията между партньорите по-добра. Тука не е моментът да си мерим кой колко мерки е предложил и кои мерки са били по-рационални. Ние не се състезаваме с никой. Повечето от нещата, за които говорим за подкрепа на българския бизнес, за ограничаване на монополите в търговията с хранителни продукти, протекционизмът, тоест, подкрепата на българската икономика, на българския производител - това са неща, които ние ги говорим отдавна. За съжаление във времето на коронавируса явно има повече чуваемост.

Министърът каза, че е закономерно отхлабването на мерките, защото ситуацията е стабилна и защото икономиката не може да бъде унищожена с едни по-дълги мерки.

За протестиращите, които искат оставка на правителството, той беше категоричен: "Тези хора, които организираха тези неща вчера, ги наричаме ренегати, хора, които са минали през 5-6 партии и сега се представят като новите морални стожери на обществото, такива, които ги и познаваме лично, благодаря".

Министърът подкрепя създаването на държавни бензиностанции.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Тайна ли е, че отдавна и бизнесът и хората говорят, че цените на горивата са ненормално високи? Какво е лошото в това, ако държавата може да създаде една държавна структура, която да регулира пазара на горива, за да могат и другите да се съобразяват с това, тоест, частните. Така, че това не е протекционизъм. Това, че имаме военни заводи, а не купуваме всяко парче желязо от чужбина, не е протекционизъм. Това е икономика. И е така в нормалните държави.

Според него на ЕС в последните 10 години много неща не му харесват. Там се говори за солидарност, за свободно движение на хора, стоки и капитали, свободен пазар, допълни Каракачанов и попита: "На кого разчитаха гражданите на България и другите европейски държави, къде изчезна солидарността в тази пандемия?" И отговори: "Гражданите и днеска разчитат на държавата, не чакат някой от Брюксел да им реши проблемите".

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Какво се случи със земеделието с това свободно движение? България беше орязана със субсидиите, нашето земеделско производство не е конкурентноспособно, появиха се големите хипермаркети, 75% от хранителните продукти са внос на пазара, българският производител е на опашката, това нормално ли е? В 21 век държавата България, която от 30-години на миналия век храни цяла Източна Европа, а след 44-та година и целия Съветски съюз да внася 89% от хранителните си продукти, вместо да изнася. След като не е нормално, не е ли логично да се вземат мерки.

По въпроса със Северна Македония той коментира, че искат да се постигне една нормална ситуация, при която съседната държава, в която живее еднородно и едноезиково население, да стане нормална държава, а "не да бъде управлявана от един политически елит, който с политиката си създава конфронтация и напрежение в последните десетилетия. След като техните политици искат да се докопат до благините на ЕС, би следвало да спазват и определени правила. Едно от тях е добросъседски отношения", категоричен беше Каракачанов.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Членството в ЕС не е насила. Ти искаш да влезеш в едно общество. Ако ти искаш да влезеш в това общество, не може да си откраднал половината от историята си от България, една трета от историята си от Гърция и да смяташ, че можеш да вземеш една нова идентичност, враждебна и създаваща омраза към съседите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отново протест на партия "Възраждане" в София
Отново протест на партия "Възраждане" в София
От понеделник: Контрольорите ще глобяват, няма да продават билети в София
От понеделник: Контрольорите ще глобяват, няма да продават билети в София