НОВИНИ

Карлос Насар е №1 за декември, трима топ щангисти сменят категориите

Карлос Насар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 21.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният шампион по вдигане на тежести за мъже от първенството в Ташкент /кат. 81 кг/ Карлос Насар и старши треньорът на националния отбор Иван Иванов получиха наградите за спортист и треньор на месец декември.

В традиционната анкета на пресклуб „България“ 17-годишният щангист, наричан новото чудо в щангите, обра гласовете на спортните редакции – 21 от общо 23. Селекционерът спечели с 16 гласа.

Карлос Насар, който постави и световен рекорд на първенството на планетата в изтласкването /208 кг/, тази година ще се бори и за европейска титла. Миналата година в Москва талантът от Червен бряг остана със сребърен медал на Стария континент.

"Има вероятност европейското първенство през април да бъде отложено заради пандемията, но окончателното решение ще стане ясно до края на месеца", обяви Иван Иванов, цитиран от пресклуб "България".

България изгуби домакинството на големия форум заради умишлената 8-месечна съдебна война, която води бившият президент на родната федерация Неделчо Колев. Той оспорва легитимността на новоизбраното ръководство в съда. В момента се набират кандидати да поемат домакинството на първенството. Европейската федерация по вдигане на тежести е изпратила писма до всички национални федерации да кандидатстват.

Иван Иванов сподели, че ще поиска среща с новия министър на спорта Радостин Василев да го запознае със случващото се в родните щанги. От ММС редовно превежда парите на БФВТ, но след това парите ги няма, с тях разполага Неделчо Колев. За Световното първенство в Ташкент пътуването и престоят на състезателите и придружаващите ги специалисти бе осигурено от спонсори, припомни още селекционерът.

Карлос Насар изрази разочарование от намерението на МОК да извади щангите от Олимпийските игри 2028 в Лос Анжелис. Освен това напрежението става още по-голямо в Париж 2024, като знам, че това ми е последен шанс за олимпийски медал, сподели световният шампион.

От началото на годината Иван Иванов е подновил подготовката на националите в "Дианабад". През февруари предстои лагер на Белмекен.

Трима от най-добрите ни състезатели ще променят досегашните си категории – Карлос Насар ще се качи на 89 кг, тъй като 81 кг не е олимпийска категория за Париж 2024. Божидар Андреев /73 кг/, който се класира пети на Олимпиадата в Токио, както и еврошампионът до 55 кг Ангел Русев също ще вдигат в други категории, като дали ще минат при по-леките, или при по-тежките предстои да се вземе решение.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния: Руското искане за извеждане на войските на НАТО е неприемливо
Румъния: Руското искане за извеждане на войските на НАТО е неприемливо
Динев и Глушкова разбраха първите си съперници за Australian Open
Динев и Глушкова разбраха първите си съперници за Australian Open