НОВИНИ

Карлос Насар грабна европейската титла със световен рекорд

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:50, 20.04.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
кузманов поздрави световния шампион вдигане тежести карлос насар
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българският щангист Карлос Насар стигна до своята първа европейска титла за мъже, след като триумфира в категория до 89 кг по време на шампионата в Ереван, Армения.

Наред със златния медал Насар подобри и световния рекорд в двубоя, завършвайки със сбор от 395 кг в двете движения, подобрявайки с 3 кг предишното върхово постижение, което бе дело на италианеца Антонино Пицолато.

Състезанието започна за Карлос с три успешни опита в изхвърлянето, като при третия от тях той се справи със 174 кг, с което той подобри световния рекорд за юноши и заслужи сребърен медал в движението. Златото пък отиде при арменеца Андраник Карапетян, който изхвърли 178 кг.

В изтласкването обаче българският щангист бе без абсолютно никаква конкуренция, като още с първото си качване на подиума той изтласка 205 кг, с което си осигури златото в движението, а освен това поведе и в класирането в двубоя.

Последва неуспех на Карапетян на 206 кг, което на практика подпечата и титлата в двубоя на нашето момче и затова от нашия щаб заявиха тежест от 221 кг в търсена на нов световен рекорд при мъжете, както в изтласкването, така и в двубоя. До този момент българинът държеше най-доброто постижение в движението с 220 кг, изтласкани на световното първенство в Богота, Колумбия миналия декември.

Карлос Насар вдигна щангата от първия опит, с което официално стана новият световен рекордьор в двубоя и заслужи първата си европейска титла, след като до този момент той можеше да се похвали с две сребърни отличия от Москва 2021 г. и Тирана 2022 г.

Среброто в двубоя остана за арменеца Андраник Карапетян с двубой от 374 кг, а бронза заслужи Марин Робу от Молдова с 364 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вертолети на САЩ ще прелетят над България напът за Румъния
Вертолети на САЩ ще прелетят над България напът за Румъния
Зеленски към Столтенберг: Време е Украйна да бъде поканена в НАТО
Зеленски към Столтенберг: Време е Украйна да бъде поканена в НАТО