НОВИНИ

Кенийски триумф беляза "Маратона на Варна"

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:59, 10.05.2021
Чете се за: 01:05 мин.
Други спортове
кенийски триумф беляза маратона варна

И при жените и при мъжете бегачи от африканската държава триумфираха в шестото издание на "Маратона на Варна", част от традиционната верига „Бягането като начин на живот“.

При дамите победителка стана Джабет Наом, която финишира за 2:33.08 часа, подобрявайки с повече от две минути досегашния рекорд, който беше 2:35.14 часа.

По този начин Наом триумфира на втора поредна надпревара у нас, след като през месец март спечели и "Маратона на Стара Загора".

В морската ни столица кенийката не даде никакви шансове на своите конкурентки, оставяйки зад себе си своята сънародничка Бети Чепквони и израелката Йелена Долинин

Втората поредна победа остави Джабет Наом и на върха в подреждането за големия джакпот. Наградата от 20 000 лв. се дава и при мъжете и при жените и ще стане притежание на бегача, който завърши с най-добро постижение в съответната година.

При мъжете състезанието също бе спечелено от състезател от Кения. Бернард Санг остана само на 90 стотни от досегашния рекорд, финиширайки за 2:17.40 часа. Втори, на повече от 4 минути остана Жан Симукека от Бурунди, а трети се нареди румънецът Стоица Силвиу.

И двамата победители получиха награда по 4000 лв., а Джабет получи и допълнителна премия от 1000 лв. за рекорда.

От българите най-добре в класическата дистанция от 42.195 км се представиха Христина Козарева с 2:45.24 часа и Исмаил Сенанджи с 2:36.42 часа. За първи път най-добре представилите се родни атлети също бяха наградени с по 500 лв., 300 лв. и 200 лв. за съответно първо, второ и трето място.

В полумаратона шампиони станаха Франсин Нийомукунзи от Бурунди с 1:13.16 часа при жените и Богдан Семьонович от Украйна с 1:06.41 часа, като така и двамата записаха второ поредно злато във Варна, след титлите си през ноември.

В бягането на 10 км пък и двете титли бяха за България, като Маринела Нинева спечели с 38:05 минути, а при мъжете Стоян Владков дублира успеха си от миналата година, след като пробяга дистанцията за 34:15 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът ни обра всички титли на Световната купа в Баку
Ансамбълът ни обра всички титли на Световната купа в Баку
Ваксинираните туристи от днес влизат в Кипър без тест за коронавирус
Ваксинираните туристи от днес влизат в Кипър без тест за коронавирус