НОВИНИ

КЕВР: Църквата може да поиска да бъде битов клиент от доставчиците на ток

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:47, 02.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
кевр църквата поиска битов клиент доставчиците ток
Слушай новината

Българската православна църква (БПЦ) може да поиска от съответните електроснабдителни дружества да сключи договор за доставка на електроенергия като битов потребител. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране в отговор на писмо от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Председател на Светия Синод на БПЦ.

Според сега действащото законодателство не е възможно обектите на църквата автоматично да преминат на регулирания пазар на ток, където цените са по-ниски. Все пак има вратичка в закона, която позволява това да се случи, става ясно от становището на КЕВР. В нормативната уредба не съществува яснота по въпроса какви точно нужди се включват в понятията "за собствени битови нужди", респективно, "за небитови нужди".

Нормативно неизяснен е и въпросът как следва да бъде класифициран даден клиент при едновременно задоволяване на битови и небитови нужди. Това създава трудности в практиката и налага разграничението битов/небитов клиент да се преценява за всеки конкретен случай и за всеки обект, като се отчитат и съответните специфики.

В своя писмо председателят на КЕВР Иван Иванов обяснява, че предвид многобройните различни обекти, собственост на БПЦ, не може да се даде еднозначна оценка, дали и доколко част от тях попадат в обхвата на понятието "битов клиент", т.е. за какви точно нужди (битови/небитови) ще се ползва доставяната електрическа
енергия.

"При действащото към момента законодателство, ако БПЦ прецени, че някои от нейните обекти отговарят на критериите за битов клиент и желае те да се снабдяват с електрическа енергия по утвърдени от КЕВР цени, от съответния краен снабдител ("Електрохолд Продажби" ЕАД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" АД и "ЕСП Златни пясъци" ООД), то следва да бъде поискано сключването на договор за доставка на електрическа енергия за избраните обекти, обясняват още от КЕВР.

От регулатора уточняват, че в случай, че крайният снабдител откаже да извършва доставка на електрическа енергия за тези обекти, БПЦ разполага с възможността да сезира с жалба Комисията. Ако в производството по разглеждане на жалбата бъде установено, че доставяната в конкретния обект енергия се използва само за битови нужди, Комисията има право да задължи крайния снабдител да сключи договор с БПЦ за този конкретен обект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 300 състезатели ще участват на Държавното по таекуондо в Панагюрище
Над 300 състезатели ще участват на Държавното по таекуондо в Панагюрище
Рафаел Варан се оттегли от националния отбор на Франция
Рафаел Варан се оттегли от националния отбор на Франция