НОВИНИ

Киара Христова в предаването "Аз съм"

киара христова предаването съм
bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 23.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

В поредния брой на предаването за млади и талантливи български спортисти "Аз съм" ви представяме републиканската ни шампионка по фигурно пързаляне за девойки Киара Христова.

Киара за пръв път стъпва на леда малко преди да навърши 4 години, като признава, че е била впечатлена от спорта от момента, в който се запознава с него по телевизията.

"Молих дълго време майки ми да ме заведе на пързалката. Исках да скачам и да се въртя като другите момичета. Харесваше ми още как всички имаха много хубави и различни костюми и исках и аз да имам такъв някой ден. Не си спомням много от първата ми тренировка, но си мислех, че всичко ще ми се получи веднага и ще започна да карам бързо и да правя скокове. Оказа се обаче, че всичко е доста трудно и в началото почти паднах на глава", спомня си младата фигуристка.

Христова започва да взема участие в международни надпревари още на 6-7 годишна възраст, а когато е вече на 11 и направила всички тройни скокове осъзнава в действителност, че иска да се занимава професионално с фигурно пързаляне.

Треньори на 16-годишната Киара в нейния клуб "Денкова-Стависки" са добре познати имена като Ина и Андрей Лутай, които се грижат за подготовката и на най-добрата ни фигуристка - Александра Фейгин.

"Тренирам всеки ден. С Ина работим повече по хореографията, съчетанията, пируетите, костюмите - по артистичната част. С Андрей тренирам по техническата част и скоковете. Той ме е научил на всички скокове. За музиката в началото единствено Ина я избираше, но в последните години започнах и аз да давам предложения. За мен е много важно дали музиката седи добре на леда и дали ми подхожда на мен", разказва Киара Христова.

"В България се възхищавам на Саша Фейгин. Тренираме заедно от много години и винаги съм се стремяла да правя това, което и тя", споделя още младата ни състезателка, чийто идол във фигурното пързаляне е олимпийската шампионка от Ванкувър 2010 Юна Ким от Република Корея.

Целия епизод гледайте във видеото!

Всички предавания от поредицата "Аз съм" ще намерите и в YouTube канала на БНТ!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Пеевски: Остро осъждаме бруталното масово убийство на невинни в Москва
Делян Пеевски: Остро осъждаме бруталното масово убийство на невинни в Москва
Пожар горя в приземни помещения на Централната поща в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пожар горя в приземни помещения на Централната поща в Пловдив (СНИМКИ/ВИДЕО)