НОВИНИ

Вашингтон е предупредил Москва седмици преди нападението

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:19, 23.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Кои са нападателите, какви са мотивите им - въпросите остават след снощната трагедия край Москва. Службите за сигурност съобщиха, че 11 са арестувани, сред тях и четирима предполагаеми нападатели, за които твърдят, че имат връзки с Украйна. Тази сутрин след гонка с автомобили в Брянска област са задържани двама от мъжете, които са открили стрелба, съобщи руски депутат. По думите му, останалите са избягали в близката гора. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението със съобщение в Телеграм канала на своята информационна агенция Амак. Руските власти започнаха разследване на терористичен акт, но няма официално изявление до този момент.

Автомати "Калашников", тактически жилетки с множество резервни пълнители и торби с гилзи - това показаха руските власти във видео от разследването. Следователи, криминалисти и експерти от Министерството на вътрешните работи и ФСБ продължават работа на място, прави се оглед на всички тела на загиналите, преглеждат се видеозаписи от камери за наблюдение. В първите мигове след атаката вниманието беше насочено към Украйна. Според руските власти четиримата предполагаеми нападатели са имали контакти с Украйна и са се насочили да избягат през украинската граница преди да бъдат заловени. От ФСБ твърдят, че нападението е било внимателно планирано. И от Вашингтон, и от Киев обявиха, че украинци не са замесени.

"Към този момент няма индикации, че Украйна или украинци са замесени в стрелбата. Бих ви посъветвал в ранните часове на разследването да не се прави връзка с Украйна", заяви Джон Кърби - говорител по национална сигурност към Белия дом.

"Нека да сме ясни - Украйна няма нищо общо със събитията в Москва. Първо, защото водим пълномащабна и интензивна война с руската редовна армия и с Русия като държава. И всичко се решава на бойното поле. За Украйна е важно да извършва ефективни бойни операции с цел разрушаването на редовната армия. Второ, Украйна никога не е използвала терористични методи при воденето на война, тероризмът е метод", заяви Михайло Подоляк - съветник на украинския президент.

Със съобщение в Телеграм канала на своят информационна агенция Амак "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. В съобщението се посочва само, че бойците на групировката са убили и ранили стотици и са причинили огромни разрушения. Съединените щати обявиха, че разполагат с разузнавателни данни, че джихадистите, които в миналата контролираха огромни територии от Сирия и Ирак са отговорни за атаката.

снимки: БТА

Вашингтон е предупредил Москва през последните седмици, че се планира атака. Преди две седмици американското посолство в Русия е предупредило, че "екстремисти" планират удари в руската столица. Часове преди предупреждението на американското посолство Федералната служба за сигурност е предотвратила атака срещу синагога в Москва, организирана от афганистанския филиал на групировката "Ислямска държава".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпреки трагедията - Арина Сабаленка излезе на корта и срази Бадоса за място в третия кръг в Маями
Въпреки трагедията - Арина Сабаленка излезе на корта и срази Бадоса за място в третия кръг в Маями
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова срещу Каролин Гарсия в Маями
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова срещу Каролин Гарсия в Маями