НОВИНИ

Киев прогнозира влошаване на ситуацията на фронта през следващите месеци

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:55, 22.04.2024
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Началникът на военното разузнаване на Украйна прогнозира влошаване на ситуацията на фронта през следващите седмици. Армагедонът няма да се случи, но ще има проблеми, които ще започнат от средата на май, казва Кирило Буданов. Украйна може да получи американски оръжия в съответствие със законопроекта на Камарата на представителите още идната седмица, но дали това ще доведе до победа е трудно да се оцени.

Двете враждуващи армии се готвят за нова офанзива. Киев прогнозира труден период май-юни, а от Института за изучаване на войната смятат, че в идните седмици руските войски може да засилят настъпателните действия и ударите с ракети и дронове до пристигането на американската военна помощ за Украйна.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Въпросът е дали тe ще пробият украинската защита. След вота в Камарата на представителите, Киев призова за по-бързи процедурни действия във Вашингтон.

"За нас е много важно да имаме бързо решение на Сената в подкрепа на украинския пакет. На ниво дипломати работим активно, за да гарантираме, че има успешно политическо решение, че пакетът ще бъде одобрен възможно най-скоро", отбеляза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

За Украйна подготовката за лятната офанзива минава през смяна на стратегията, коментират анализаторите. Страната се нуждае особено от артилерийски снаряди и ПВО системи. Заради тяхната липса руските сили постигат известни тактически победи като навлизането в Часов Яр.

"Американски балистични ракети с голям обсег се очакват на украинска територия още следващата седмица. Те са нужни, за да не губим хора на фронтовата линия", коментира Зеленски.

Москва обаче е уверена в изхода и смята, че Съединените щати ще бъдат унижени, както във Виетнам.

"Американската помощ няма да промени обстановката на бойното поле по принцип. Руските сили продължават да подобряват позициите си", категоричен е Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че подкрепата на Съединените щати, Великобритания и Франция за Украйна предизвиква сериозни стратегически рискове, които повишават опасността от пряка конфронтация между най-големите ядрени сили в света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 прати финалната серия в НБЛ за жени в решаващ пети двубой
Монтана 2003 прати финалната серия в НБЛ за жени в решаващ пети двубой
Съдът остави в ареста шофьора, превозвал 402 кг хероин в камиона си
Съдът остави в ареста шофьора, превозвал 402 кг хероин в камиона си