НОВИНИ

Кога американската помощ за Украйна ще достигне до фронтовата линия?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:05, 22.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ще минат седмици преди да се усети ефектът от отпуснатата от Вашингтон помощ за Киев, посочват експерти. Предстои пакетът да бъде гласуван в Горната камара на Конгреса, в която мнозинство имат демократите, и не се очаква забавяне. Тази стъпка не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг.

Купянск е на около 600 км от Киев - едно от местата на фронтовата линия, където украинските части бяха принудени да отстъпят - заради липса на боеприпаси.

"Ако го бяха одобрили по-рано, нямаше да отстъпим толкова, можеше да напреднем повече. След като успяхме с толкова малко боеприпаси, и с онова, което беше останало на руските позиции, ако имахме възможност тогава - помощта щеше да промени ситуацията драстично", казва военен.

Откакто превзеха Авдеевка, натискат сериозно, разказва войник с позивна "Моряк". Не сме изгубили бойния си дух, но когато знаеш, че ще има подкрепа, е друго, добавя той.

"Не бих казал, че подскачам от радост, но това е хубаво. Ще имаме снаряди да стреляме, това е добре", допълва той.

"Спец" е позивната на друг военен от отряда, който се намира край Купянск. Току-що се е върнал от предните позиции. Изразява умерен оптимизъм за хода на военните действия.

"Мисля, че снарядите ще стигнат до фронта много бързо - в деня, в който пристигнат в Украйна, ще ни ги изпратят, за да можем да си вършим работата - да се защитаваме и да отвръщаме на контра-атаките им", казва той.

Президентът Володимир Зеленски призова американския Сенат да гласува помощта възможно най-бързо.

"Времето между политическите решения и реални поражение за врага на фронта, между одобряването на помощта и осигуряването на мощ за нашите момчета - това трябва да бъде сведено до минимум", заяви Зеленски.

Според експерти обаче, руснаците ще се възползват от седмиците, в които украинците ще чакат боеприпаси, и ще засилят атаките си. А началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов е лаконичен, че след средата на май Украйна трябва да се готви за тежка ситуация - не само на фронта, но и в тила.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на хвърчилата се провежда в италианския град Червия
Фестивал на хвърчилата се провежда в италианския град Червия
Министър Петко Николов: Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж
Министър Петко Николов: Източна Европа предлага много възможности за икономически растеж