НОВИНИ

Кипър одобри бустерна доза за ваксинираните с "Янсен"

правителството кипър ваксинира астра зенека
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
11:03, 28.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Кипър одобри прилагането на бустерна доза и за имунизираните срещу коронавирус с еднократната ваксина "Янсен" (Джонсън и Джонсън). Въпреки стабилизираната епидемиологична ситуация, всички действащи ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса бяха продължени до 9 ноември.

В Кипър зеленият сертификат е задължителен за работа и на всички обществени места.

Решението за поставяне на подсилваща инжекция след еднодозовата ваксина "Янсен" бе взето въз основа на данните на здравното министерство, според които близо 9% от установените нови COVID случаи от юли до октомври са на ваксинирани с този препарат.

Приоритетни групи за нея са хора над 60 години, лица от уязвими групи, живеещи и работещи в старчески домове, здравни специалисти.

Досега с трета доза са ваксинирани близо 40 000 души в Кипър.

Всички действащи ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса се удължават до 9 ноември, обяви още правителството. Това е необходимо, за да се избегне влошаване на епидемиологичния имидж на страната и като се има предвид очакваното увеличение на сезонните инфекции, обясниха от здравното министерство.

С решението в сила остава задължителното носене на маска на открито и закрито, както и коронавирусният "безопасен пропуск" (SafePass), който е задължителен за всички работни места, магазини, заведения за обществено хранене, банки, обществен транспорт и други места на закрито и открито.

През последните две седмици броят на новозаразените в Кипър се стабилизира на около 0,2 - 0,3% от провежданите ежедневно над 50 000 - 60 000 теста.

В същото време в страната вече се разпространява по-заразният вариант на вируса Делта плюс. Първите два случая бяха открити след анализ на 279 проби, взети през септември и октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Пирин Благоевград осъдиха думите на Венци Стефанов
От Пирин Благоевград осъдиха думите на Венци Стефанов
Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на ВКС
Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на ВКС