НОВИНИ

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Отборът от стадион "Тумба" спечели градското дерби срещу Арес с 2:1 и събра недостижимите 80 точки на върха в гръцката Суперлига.

кирил десподов стана шампион гърция паок
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:17, 19.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Кирил Десподов и ПАОК станаха шампиони на Гърция след победа с 2:1 в градското дерби с Арис в последния 10-ти кръг на плейофа за титлата. За солунци това е четвърта шампионска титла в историята, а тимът ще се включи в квалификациите за място в Шампионската лига. Българинът пък се окичи с титлата при първата си година в южната ни съседка и става третият българин, който е шампион зад граница след Георги Костадинов (АПОЕЛ Никозия) в Кипър и Джошкун Теменужков (Линкълн) в Гибралтар.

След половин час игра ПАОК поведе в резултата чрез Брандон Томас. Домакините имаха претенции, че при отнемането на топката Живкович е извършил нарушение срещу Лоренсо Морон. Реферът Орел Гринфелд от Израел не реагира и остави играта да продължи, а Томас получи топката на скорост, демонстрира супер-контрол и вкара във вратата на Арис Хулиан Куеста.

В 25-та секунда на второто полувреме домакините изравниха резултата с много красиво изпълнение на Морон. Той засече от въздуха центриране на десния бранител Моузес Одубайо и изпрати топката в горния ляв ъгъл.

ПАОК обаче отново излезе начело в резултата чрез бразилеца Тайсон. Янис Константелиас елиминира хитро Одубайо от ляво, тръгна на скорост и от аутлинията върна топката на Томас, който я отклони за Тайсон. Ударът на бившия атакуващ халф на Шахтьор Донецк беше неспасяем за капитана Куеста.

Кирил Десподов се появи на терена в 62-та минута на мястото на автора на второто попадение, а само четири минути след влизането си можеше да реши мача с трети гол. Андрия Живкович проби от ляво и центрира, а Десподов на 7-8 метра от вратата се подхлъзна при опита си да стреля.

Гостите от стадион "Тумба" останаха 10 на терена, след като левият им бранител Янис Михайлидис получи втори жълт картон в 79-та минута заради опасно влизане в краката на Морон. Повторението показа, че докосване на крака няма, но действието на бранителя беше доста агресивно и застрашаваше здравето на противника. Първият си жълт картон той видя още в 1-та минута за подобно действие.

В последната минута на редовното време резервата Алваро Самора получи шанс да накаже ПАОК, но не успя да нанесе точен удар след подаване от дясно. В добавеното време на два пъти Арис можеше да вкара, като най-чистото положение пропусна иранският ветеран Карим Ансарифард с глава в 94-ата минута.

С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки. Третото място е за Олимпиакос, който измъкна 2:2 от Панатинайкос и завърши със 74 точки.

За Панатинайкос и Арис, който е 5-ти, остава възможността на 25 май да спечелят Купата на страната, тъй като излизат един срещу друг на финала във Волос.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не стихват протестите заради "руския закон" в Грузия
Не стихват протестите заради "руския закон" в Грузия
Балкански котки е шампион на България за пети път в историята си
Балкански котки е шампион на България за пети път в историята си