НОВИНИ

Кирил Петков: Имаме не 100 дни, а един следобед да решим кризите

кирил петков имаме 100 дни един следобед решим кризите
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 14.12.2021
7169
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Мога да кажа, че разисквахме доста важни и неотложни въпроси на дневен ред. Първата ни тема беше във връзка с наводненията, които се случват - още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали, които да дадат данни за щети и да се направи план, за да може държавата да се погрижи за пострадалите хора", заяви премиерът Кирил Петков след първото заседание на новия Министерски съвет.

Обсъдени са и високите цени на тока, водата и газта - министрите са си дали 24 часа за анализ и взимане на ясни и конкретни мерки.

На трето място е фокусът за зеления сертификат - до четвъртък ще бъде направен правен анализ как да бъде въведена подобна мярка и първата стъпка ще бъде въведена на ниво МС, след което ще се обсъди как може да бъде разпространена в цялата държава.

Не Кирил Петков, а президентът Радев ще представлява страната ни в Брюксел тази седмица, тъй като в момента премиерът си поставя като приоритети кризите в страната.

"Някои хора казваха, че ще имаме 100 дни по-спокойно време. Не, оказва се, че имаме един следобед или една вечер", заяви Петков.

Заев поздрави Кирил Петков с пожелание за укрепване на двустранните отношения

На въпрос какво означава надграждането на позицията ни относно Република Северна Македония, Петков отговори:

"Вчера получих обаждане от г-н Заев да ме поздрави за позицията и обсъдихме, че идеята за работните групи ще бъде структурирана в най-къс срок, надявам се, до януари - да включва култура, инфраструктура и икономика като допълнение на историята".

В РСМ също се очаква промяна на премиерския пост, но Заев и Петков са заявили, че имат готовност за напредване на преговорите в по-оперативен план.

По повод евентуалните санкции на ЕС срещу Русия Петков заяви, че ролята ни трябва да е конструктивна и ще заемем позиция в интерес на България и ЕС.

Премиерът заяви, че трябва да се направи юридически анализ на ситуацията със зелените сертификати, но подчерта, че неваксинираните граждани ще могат да използват административни услуги.

"Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под абсолютно същия аршин, под какъвто е и бизнесът", каза Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Положителна тенденция: В Русенско намалява броят на децата, отпаднали от образователната система
Положителна тенденция: В Русенско намалява броят на децата, отпаднали от образователната система
16-годишно момче загина при катастрофа край Хисаря
16-годишно момче загина при катастрофа край Хисаря