НОВИНИ

Кирил Петков: Крайно време е след толкова безуспешни опити българският парламент да заработи

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 12.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"От името на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" искам отговорно за заявя, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети пред България", заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Като основни приоритети той открои земеделието и подпомагането на малките и средни ферми. Не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото, отбеляза Петков.

Според него това е единственият начин до българската трапеза да достигнат по-качествени храни на по-ниски цени - без логистични оскъпявания, допълнителни търговци и отровни пестициди.

"Трябва да приемем нужните закони за пътната инфраструктура - да се изготвят проекти, да се издадат строителни разрешения, да се направят прозрачни процедури, без корупция и с последващ контрол. Време е България да влезе в Шенген. Заслужаваме да се присъединим към шенгенското пространство заедно с Румъния. За да се осъществи това е необходима реформа в службите за сигурност, приемане на механизма за разследване на главния прокурор, реален контрол на "Капитан Андреево", допълни Кирил Петков.

Той поясни, че България е изостанала с приемането на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Кирил Петков призова да бъде приет Законът за антикорупционната комисия.

"Трябва да приемем бюджет с 3% дефицит и социална програма, която да намалява неравенството в българското общество. Бюджетът трябва да отразява повишаването на качеството на образованието, по-високи заплати за учителите, достъп до качествено медицинско обслужване", коментира Кирил Петков.

Той призова със законодателна инициатива да бъде приет Закон за домашното насилие.

"Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане. С цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск, срещу всяко несправедливо решение, срещу всяка подмяна на интереса на българските граждани. Ако правителството не се формира с първия мандат, ние ще предложим кабинет с втория мандат с тези приоритети", каза още Кирил Петков.

Всичко за първия ден на 49-ото Народно събрание четете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучето Фернанда отново посрещна депутатите пред Народното събрание (СНИМКИ)
Кучето Фернанда отново посрещна депутатите пред Народното събрание (СНИМКИ)
Промениха програмата за полуфиналите реванши в турнира за Купата на България
Промениха програмата за полуфиналите реванши в турнира за Купата на България