НОВИНИ

Кирил Петков заминава на посещение в Азербайджан в опит да договори допълнителни доставки на газ

bnt avatar logo
от БНТ
06:28, 21.07.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Кирил Петков заминава на посещение в Азербайджан, за да преговаря за допълнителни количества природен газ за България.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа като за страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков.

Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа.

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има, до октомври ще запълним "Чирен"

Комисията за енергийно и водно регулиране изиска спешно информация от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", и "Газов хъб Балкан" относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период.

Междувременно Европейската комисия представи кризисен енергиен план, който цели потреблението на газ в ЕС да намалее с 15 процента до пролетта на следващата година. Всички домакинства, публични администрации, доставчици на енергия и индустрията трябва да предприемат мерки за пестене на газ.

Държавите в ЕС да ползват 15% по-малко газ от следващия месец предвижда план на ЕК

Мярката засега е доброволна, но в случай на извънредна ситуацията Брюксел предлага да се задейства задължително намаляване на потреблението на газ от всички държави-членки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1644 са новите случаи на COVID-19 у нас
1644 са новите случаи на COVID-19 у нас
Ограничения в движението в Кресненското дефиле
Ограничения в движението в Кресненското дефиле