НОВИНИ

Законът за КПКОНПИ влезе в правната комисия в парламента на първо четене

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
23:12, 20.07.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Законът за КПКОНПИ влезе в правната комисия в парламента на първо четене. Това се случи след шест провалени заседания досега.

"Демократична България" ще подкрепи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

Дебатите в ресорната комисия започнаха със спорове около дневния ред и продължават и в този час. От ГЕРБ поискаха да вкарат за гласуване промени в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиените бюлетини.

Лена Бориславова: Ключови за ПП са приемането на антикорупционен закон и изборът на шеф на КПКОНПИ

Очакванията са гласуването на новото антикорупционно законодателство да даде първи сигнали за бъдещето на 47-ото Народно събрание. От "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят предложенията, внесени от "Продължаваме промяната".

Те предвиждат създаването на две различни комисии. Едната ще се занимава с противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси.

А другата - с отнемането на незаконно придобито имущество. Предлага се и създаването на нова фигура в антикорупционната комисия - разследващи инспектори.

"Идеята за новата комисия за противодействие на корупцията се подкрепя от колегите ми. И аз, и ИТН неведнъж сме казвали: Противодействието на корупцията е приоритет на всички, но борбата с корупцията не е по силите само на една партия, било тя и с най-голямата парламентарна група. Подкрепяме правилата за избор на председател на КПКОНПИ и действително кандидатурата на Рашков, цитирам израза от сутринта "е на масата". Тоест на обсъждане и предстои да се говори по тази тема. Не съм присъствал на разговорите днес с колегите от БСП. Доколкото разбрах там нито персонални кандидатури за Министерския съвет, нито други персонални кандидатури са били обсъждани", заяви Андрей Михайлов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът в Бургас
Локализиран е пожарът в Бургас
Изабелла Шиникова загуби в Оломоуц
Изабелла Шиникова загуби в Оломоуц