Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Китай се връща към въглищата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:38, 08.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Китай се връща към ерата на въглищата. Властите в страната наредиха незабавно увеличаване на въгледобива със 160 милиона тона годишно заради острия недостиг на електроенергия и гориво за производството ѝ. Кризата доведе до рекордно високи цени, режим на тока в редица провинции и засегна производствените мощности, които се възстановяват от пандемията. Съседна Индия също се опитва да осигури достатъчно въглища, за да посрещне нарастващото търсене на електроенергия.

Около 170 въглищни мини в Китай са получили нареждане незабавно да увеличат добива. Властите отварят отново затворени въглищни находища и одобряват нови. Мини, които са достигнали годишните си квоти за добив ще могат да продължат работа и през следващите месеци. Директивата засяга двата района, където се добиват най-много въглища - Шанси и Вътрешна Монголия.

Само Вътрешна Монголия трябва да увеличи годишния си добив с близо 100 милиона тона. Това е три процента от цялата годишна консумация на въглища в Китай. Твърдото гориво дава 60 процента от китайската електроенергия.

През 2020 г. Китай е изградил повече вятърни турбини отколкото целия останал свят, но много провинции продължават да строят въглищни електроцентрали, отбелязва репортаж на Шведската обществена телевизия.

"Интересите на провинциалните власти и централното правителство се разминават. Прилагането на политиките за нисковъглероден преход на местно равнище е слабо", заяви Ли Дацин от "Грийнпийс".

Анализатор посочва пред "Ройтерс", че сегашната енергийна криза в азиатския гигант е предизвикана от колебанията в цените на изкопаемите горива, а не от замяната им с възобновяеми източници. Принудителното пълно или частично затваряне на заводи обаче застрашава икономическия растеж на Китай и световните снабдителни вериги.

Междувременно "Газпром" увери, че износът за Китай по тръбата Силата на Сибир продължава в съответствие със заявените обеми. Повод за заявлението стана пожар, който прекъсна подаването на газ за Амурския газопреработвателен завод, захранван от Силата на Сибир. Основното оборудване на завода не е пострадало.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови разкрития за жестоките убийства в Бургас на Юмер Мехмед и Теодора Бахлова
Нови разкрития за жестоките убийства в Бургас на Юмер Мехмед и Теодора Бахлова
Явор Божанков: Категорична е подкрепата ни за Радев
Явор Божанков: Категорична е подкрепата ни за Радев