НОВИНИ

Ключова експертиза: Кристиан Николов е карал с два пъти по-висока скорост от разрешената

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 11.06.2021
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът прие втора ключова експертиза по делото за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Кристиан Николов се е движил с двойно по-висока от разрешената скорост и е малко вероятно да е заспал зад волана, според вещите лица.

Комплексната експертиза твърди, че връзката е пряка. Спорният момент е в това как така Милен Цветков сам е излязъл от автомобила си и направил няколко крачки, седнал е на бордюра и е пил вода.

Експертите твърдят, че причина за смъртта е спукване на аортата с размер 7 милиметра. Според тях при такава травма започва кръвоизлив, но в началото човек е в състояние да се движи и постепенно, но необратимо състоянието му се влошава.

Според експертите Кристиан Николов не е направил опит да избегне катастрофата. Той е ударил автомобила на Милен Цветков без спирачен път и със скорост два пъти по-висока от разрешената за този участък.

"Тази скорост е 99 км/ч към момента на удара. Като подсъдимият преди това е ускорявал около 250 - 280 метра и около 18 - 17 метра са при равномерно движение", отбеляза проф. Станимир Карапетков, вещо лице.

Така автомобилът на Милен Цветков се оттласква рязко напред и завърта обратно на часовниковата стрелка на около 90 градуса. Тялото на журналиста от пълен покой рязко отскача напред със скорост 66 км/ч.

"Това са изключително високи инерционни сили на вътрешните органи, при което тялото вследствие на своята инертност се прилепя силно към седалката. При което коланът практически не влияе. Следващото движение с откат напред, но вече имаме и деформация на седалката силно напред от удара отзад. Тази седалка притиска тялото към волана, при което травмите на пострадалия са съществени и комплексни", уточни проф. Станимир Карапетков.

Критичните за Милен Цветков травми са две - едно частично и едно пълно разкъсване на аортата. Заключението на експертите е, че второто в рамките на минути неизбежно води до смърт, независимо дали и колко бързо се окаже медицинска помощ. Пак според експертизата вероятността подсъдимият Кристиан Николов да се е унесъл или заспал зад волана е много малка.

"Въздържаме се от категорично мнение поради въздействието на наркотиците. При унасяне и заспиване автомобилът се отклонява бавно наляво или надясно, защото ръцете не са симетрично разположени на волана", каза още проф. Станимир Карапетков.

В случая обаче няма отклонение от траекторията на движение, тя е успоредна на разделителната лента на пътното платно, а скоростта се увеличава - вместо да намалява. Заключението, че Кристиян Николов е бил под въздействието на наркотици стана причина защитата му да поиска повторен разпит на експерта, правил химическата експертиза.

"Защото той даде заключение от медицински характер, а няма такова образование. Той е химик. Нека да съберем всички доказателства, да изслушаме психиатричната експертиза, която е следващия път. Да видим колко всички тези неща, които слушахме вчера и днес са оказали влияние на крайния резултат", уточни Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

Съдът отказа повторен разпит на вещите лица, установили концентрацията на наркотици в кръвта на Кристиан Николов.

В следващото заседание ще бъде изслушана съдебно-псхилогическата експертиза. Именно тя е тази, която ще каже дали и ако да, как откритите кокаин, амфетамин и марихуана в кръвта на Кристиян Николов са повлияли на неговите реакции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланията на Кьовеши: Няма да се месим на българската прокуратура
Посланията на Кьовеши: Няма да се месим на българската прокуратура
БНБ: Всички банки в България са предприели ограничителни мерки към санкционираните по закона "Магнитски"
БНБ: Всички банки в България са предприели ограничителни мерки към санкционираните по закона "Магнитски"