НОВИНИ

Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 11.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Любопитно
Слушай новината

От днес започва емблематичният празник на Горнооряховския суджук. Прочутият деликатес е известен в цял свят и сред малко български продукти, вписани в Европейския регистър като защитено географско указание. Това е така, защото и до днес мезето се приготвя по уникална технология, а автентичният му вкус се дължи на климата в града, казват местните.

Цели томове разказват легендите и историите за възникването на горонооряховският суджук и неговите уникални вкусови качества и как някога от вкусно мезе той се превърнал в един от основните икономически стълбове в града.

"Имаме няколко легенди свързани с горнооряховският суджук, едната ни води в 1538 година, когато Рустем Паша идва в Горна Оряховица. Тогава той е силно притеснен, споделя с горнооряховчани, че Султана го вика в Цариград, а в това време той го вика или за нещо добро или да му отсече главата, тогава му гледат на кафе, и му казват не се притеснявай добро те чака и така и става, горнооряховчани стават на много високо ниво и всеизвестен става и горнооряховския суджук!", разказа Теменуга Йорданова, уредник в Исторически музей Горна Оряховица.

Преди няколко години в града подредиха и музейна сбирка, посветена на прочутото мезе.

"В музея на суджука се съхраняват различни майсторски свидетелства, свидетелства за купуване на добитък, правилник за вътрешния ред на горнооряховската кланица, тези и още много инструменти, свързани с приготвянето и обработката на суджука", каза Теменуга Йорданова.

Местните издават, че всъщност тайната на уникалния вкус на суджука се дължи на въздушните течения, които преминат през града.

Текст: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват пунктове за имунизация срещу COVID-19 в моловете във Варна
Разкриват пунктове за имунизация срещу COVID-19 в моловете във Варна
Хърватско село предлага къщи за 1 куна
Хърватско село предлага къщи за 1 куна