НОВИНИ

Глобиха активисти, решили да окосят тревата пред община "Красно село"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:25, 11.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци, които почистили, засадили цветя и окосили тревата пред общината в столичния квартал "Красно село", са били глобени от органите на реда.

Активистите от Фейсбук групата "Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето" решили да направят протестна акция пред районната администрация. Не били доволни, че тревата не е окосена, а кашпите пред общината пълни с фасове и чашки за кафе.

"И като започнахме да косим, изведнъж отнякъде се появиха служители на Столичния инспекторат за това, че ние косим без разрешение, което е абсурдно, защото ние сме принудени сами да се погрижим за квартала, защото виждате какво е пред районната администрация", разказа Цанко Донков, активист.

От инспектората казаха, че няма да коментират темата, но все пак уточниха, че актът е съставен по чл.54, ал.2 т.4 от Наредбата за опазване на зелената система на Столичната община. А той гласи следното - лице, което пуска на паша домашни животни, при което се унищожават зелени площи и декоративна растителност или коси трева без разрешение се наказва с глоба между 50 и 500 лв.

"Това нещо расте пред районната администрация, според нас хората, които бяхме вчера тук, това е татул, там има още, да, красиво цъфти, но е отровно", обясни Цанко Донков.

След като подадохме сигнал за отровното растение, служители на районната администрация дойдоха и го изкорениха.

След като през целия ден телефонът на Росина Станиславова - кмет на район "Красно село" дава свободно и никой не вдига, дойдохме на място и поискахме среща с нея, тя обаче не намери време за нас.

Жителите на района са недоволни от поддръжката на квартала.

"Това е документ, в който е отчетът на бюджета на нашия район. 0 лева изразходвани за тротоари и улици", каза Цанко Донков.

"Би било идеално място за живеене, ако общината поне малко обръщаше внимание, тротоари, зелени площи", изтъкна Аракси Мухабян, жител на района.

Районът около община Красно село наистина не изглежда особено поддържан. В гражданската група има и още сигнали за неуредици в квартала, за които не се взимат мерки.

Преди няколко дни кметът Росина Станиславова беше глобена с 15 000 лв. Причината e случаят, при който кметицата сама се e определила зa ръководител нa европейски проект и сама cи платила възнаграждение oт близо 10 000 лева, което също ще трябва да върне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватско село предлага къщи за 1 куна
Хърватско село предлага къщи за 1 куна
Наводнени къщи и разрушени пътища след пороя във Велико Търново
Наводнени къщи и разрушени пътища след пороя във Велико Търново