НОВИНИ

Кметът на Русе иска част от таксите от „Дунав мост“ да са за общинския бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 11.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Част от таксите, събирани на „Дунав мост“ при Русе, да остават в местния общински бюджет. За това настоява кметът на крайдунавския град Пенчо Милков.

Към момента за преминаване на съоръжението от България към Румъния се плаща 2 евро за автомобил, а за камионите от 12 до 37 евро.

„В закона пише, че „за съоръжения, каквито представляват мостовете, държавата може да въведе такси“. Е, въвела е. След което пише, че „тези такси може да се разходват за“ и изреждат за какво, включително пише и за инфраструктура в общините. И съответно моето искане е изпълнителната власт да прозре, че Русе просто е събирателен град, в който се спира огромен поток... И аз искам част от таксите да остават, за да можем да си поддържаме инфраструктурата. Отделно на това, тези газове, това как се компенсира? Това нещо го дишаме всички. Знаете ли, че над 2000 камиона на ден, над 100 автобуса на ден, 2200 леки коли на ден. Това са газове, които други градове не са принудени да изтърпяват“, коментира кметът Милков.

Заместникът му Димитър Недев, отговарящ за комуналните дейности в Община Русе, припомни, че бул. „България“, който е част от републиканската пътна мрежа и основна връзка с „Дунав мост“, по документи все още е строителна площадка.

През 2009 г. 7-километровият път беше официално открит и въведен в експлоатация след 3-годишен основен ремонт за 10 млн. евро, а междувременно изпълнителят фалира.

„Булевардът все още е строителна площадка, не е въведен в експлоатация, няма акт 15. Де факто ние се движим по път, който не е път“, добави Недев.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ: Министър Комитова не е спирала нито един строеж или проект по програми
МРРБ: Министър Комитова не е спирала нито един строеж или проект по програми
Боби Михайлов: Бербатов да не прекрачва добрия тон
Боби Михайлов: Бербатов да не прекрачва добрия тон