НОВИНИ

Необичаен референдум за пандемията и пестицидите в Швейцария

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:30, 11.06.2021
Чете се за: 06:27 мин.
По света
Слушай новината

Един от най-необичайните референдуми ще се проведе тази неделя в Швейцария – поне, ако съдим по публикациите в местните медии.

Всъщност швейцарците са поканени да се произнесат по няколко въпроса, един от които засяга Сovid-19 и законопроект, който дава допълнителни правомощия на правителството за борба с пандемията. Другите теми са пестициди, питейна вода, въглеродна неутралност и антитерористичен закон.

Швейцария е първата държава в света, която се допитва до своите граждани за справянето с ковид кризата. През септември миналата година парламентът на страната прие закон, в който са изброени разнообразни мерки, насочени срещу разпространението на коронавируса.

В текста от 14 алинеи практически се узаконяват правителствените решения за периода от средата на март 2020 г. до средата на юни същата година. Решенията обаче взети без прякото участие на парламента. Едно от тях включва финансова подкрепа в размер на повече от 30 милиарда швейцарски франка за засегнати от пандемията компании и отрасли.

Действието на повечето законодателни текстове е ограничено до края на настоящата година. Противниците на закона обаче не крият притеснението си, че описаните мерки дават повече правомощия на правителството и съзират опасност за демокрацията на Швейцария. Сред аргументите са, че законът дискриминира и хората, които не са ваксинирани.

"Класически пример е равенството на правата, който е важен принцип в Конституцията и фундаментално право. Това обаче е потъпкано в алинея 3а от текста. Това означава, че за хората, които не са ваксинирани, продължава действието на карантина и изолация. Карантината и изолацията са нарушение на свободата. Свободата е също конституционно право на всеки", коментира Михаел Бубендорф, говорител на „Приятели на конституцията“.

Разгорещен дебат преди гласуването на 13-ти юни се оформи по въпроса за пестицидите. Швейцарските гласоподаватели ще гласуват „за“ или „против“ забрана за употребата на синтетични пестициди в земеделието и вноса на такива продукти в страната.

Голяма подкрепа за анти-пестициди кампанията има сред френскоговорящите в Швейцария. Макар да няма официална подкрепа от никоя политическа партия, „зелените“ са на мнение, че в алпийската страна не се прави много в битката срещу пестицидите.

„В момента имаме 8 хиляди органични ферми, което доказва, че е възможно да се работи и без синтетични пестициди“, споделя Жан-Дени Пероше, биопроизводител.

„Много проучвания показват, че изкуствените пестициди, наред с други фактори, имат значително отражение върху здравето. Например за развиването на болести при децата или рак“, коментира Марина Каробио Гусети, член на Федералния съвет и привърженик на инициативата.

Противниците смятат, че подобни инициативи са нереалистични и те ще доведат до по-високи производствени разходи, което, от своя страна, ще увеличи цените за крайните потребители, а резултатът ще е повече вносна продукция. В допълнение хиляди работни места в земеделието и хранително-вкусовата промишленост ще бъдат съкратени.

Ако забраната на синтетичните пестициди бъде подкрепена, земеделците ще разполагат с 10-годишен преходен период да "пренастроят" производството си.

Какво ще бъде сложено в чинията е важно, но също толкова голямо значение има и водата. Чистотата на питейната вода отчасти зависи именно от употребата на химикали в земеделието. Сред мерките за гарантиране качеството на водата, швейцарското правителство предлага лишаване от преки субсидии на фермерите, които използват антибиотици в животновъдството.

"Всяка година се инвестират милиарди в производство на храни, които зависят от пестициди и антибиотици. Такова производство унищожава околната среда, биоразнообразието, климата и замърсява нашите водни ресурси и водата, която пием“, казва Франциска Херен, инициатор на инициативата за чиста питейна вода.

Екологичните теми доминират в допитванията в Швейцария тази неделя. Швейцарците трябва да се произнесат и за Закон за въглеродните емисии. За да спази Парижкото споразумение за климата, страната трябва да намали наполовина вредните емисии до 2030-та година. Дългосрочната цел е въглеродна неутралност до 2050-та.

За да ги постигне Швейцария трябва да вземе мерки по отношение на автомобилния и въздушния трафик, индустриалното замърсяване и санирането на сградите. А това означава например увеличение на цените на самолетни билети или гориво и предлагане на алтернативи в транспорта и строителството. Критиците на тези мерки отново изтъкват като аргумент предполагаем ръст на цените.

Поредната тема, по която швейцарците ще дадат своето мнение е антитерористичен закон. За противниците му текстът нарушава правата на невинните граждани, докато подкрепящите го смятат, че ще осигури по-добра защита за населението.

Сега швейцарската полиция има повече правомощия срещу лица, вече попаднали в криминалния „черен“ списък, а новият закон ще им даде право да действат превантивно и срещу потенциални терористи.

Референдумът в Швейцария е стълб на пряката демокрация в страната. Средно по четири пъти в годината се провеждат допитвания на федерално, кантонално и местно ниво. В тях имат право да участват всички пълнолетни швейцарски граждани, включително и живеещите в чужбина, които не са лишени от правото на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вишеградската група се събра на работна среща в Полша
Вишеградската група се събра на работна среща в Полша
Официално: Стартира кампанията за извънредните избори на 11 юли
Официално: Стартира кампанията за извънредните избори на 11 юли