НОВИНИ

Хърватско село предлага къщи за 1 куна

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:32, 11.06.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Едно хърватско село е намерило оригинален и успешен начин да се бори с демографския срив, който е проблем за страната. Село Леград привлича нови жители, като предлага да закупят изоставени къщи на цена от една хърватска куна, което се равнява на 26 стотинки. Проектът е насочен към млади семейства и властите отчитат успех.

Хърватското село Леград се намира в живописен район до границата с Унгария. От десетилетия населението му намалява и е стигнало до 2250 души. Властите са започнали амбициозна програма, за да пресекат обезлюдяването. 19 изоставени къщи се предлагат за 1 куна на семейства на възраст под 40 години. Вече са продадени 17 от тях.

"Постъпиха искания от различни части на света, но ние се насочихме към хора от нашата област. Тези, които в крайна сметка дойдоха тук, са от региона", коментира кметът на Леград Иван Саболич.

Някои имоти са в окаяно състояние, но новите собственици получават съдействие за ремонта. Подпомагат се и семейства, които се насочват към други имоти на пазарна цена.

"Субсидираме закупуването на къщи от частни лица с до 35 000 хърватски куни. Ако младите хора трябва да ремонтират закупените къщи, компенсираме разходите им с до 25 000 куни", допълни Сабалич.

В замяна на тази помощ, новите жители се ангажират да останат в Леград поне 15 години.

"Къщата ни хареса и кандидатствахме. Живеехме в апартамент под наем и плащахме битовите сметки. Сега домът е наш", споделя Даниел Хармникар, собственик на къща.

Това семейство с две деца е купило къща за една куна и засега няма планове да напуска селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори
Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори
Глобиха активисти, решили да окосят тревата пред община "Красно село"
Глобиха активисти, решили да окосят тревата пред община "Красно село"