НОВИНИ

Разкриват пунктове за имунизация срещу COVID-19 в моловете във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 11.06.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Във Варна в два мола са разкрити пунктове за ваксиниране, където всеки, който желае, може да се имунизира срещу COVID-19. Те ще работят до 13 юни. На място може да се избира между четирите ваксини, разрешени за употреба у нас.

От Регионалната здравна инспекция във Варна потвърдиха, че за първи път организират подобна имунизационна кампания в големите търговски обекти. Това е с цел да привлекат вниманието на повече хора.

Важно е да се знае, че не е необходима предварителна регистрация. Временните пунктове ще работят до 13 юни включително. Работното им време е от 11.00 до 18.00 часа.

"Значи в събота и неделя беше кампания пред Морската градина - оттам са минали 243 души. От вчера 113 през двата кабинета... Има интерес... Тук на място си попълват информирано съгласие, които оставяме на масички пред кабинетите. Влизат с лична карта и с това - никакъв друг документ не е необходим", обясни д-р Ана Баева - началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Варна.

Тя допълни, че в пункта се поставят и двете ваксини и веднага дават сертификата.

"Търсим, където няма големи опашки... ние сме работещи хора. Първата ни доза беше в Шумен, въпреки че сме от Варна и сега питахме дали може да не е в същия център и се оказа, че може и дойдохме", сподели Красимира Събева.

"Тук е много удобно. Аз се опитах да се ваксинирам в поликлиниката, но не успях и когато научих за откритите пунктове в търговските центрове, много се зарадвах, не губих време и дойдох. Аз искам да се ваксинирам, защото не искам да живея в напрежение и стрес, и в Русия не мога да ида, за това реших тук", отбеляза Олга Губанова.

"Избрах по-малкото зло. Контактуваме с много хора, имаме внук, имаме болен родител на преклонна възраст, страхувам се да пренеса болестта върху тях, но и за себе си... Ние българите не избираме най-подходящия момент. Може би сега е момента, защото ако трябват 12 месеца за защитата ни, ще се случи през следващото лято... Ние живеем наблизо, не се пътува с автобус - биха могли да се възползват", сподели Иванка Петрова.

"Аз лично мога да приемам много хора, стига да дойдат, рекордът ми е 220 човека на ден, така че спокойно мога и толкова, можем дори да останем мъничко след работно време, ако има желаещи", разкри д-р Ана Баева.

Извън Варна в почивните дни отново се очаква да бъде организирана ваксинация на открито на входа на Двореца в Балчик, в Добрич на площад "Свобода" и в Бургас в Морската градина, както това се случи в края на миналата седмица. Все още очакваме официално потвърждение от местните здравни инспекции. И

Ваксинацията срещу COVID-19 е препоръчителна, тя е безплатна и се прави само по ваше
желание.

Текст: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте как водолази извадиха кола, попаднала в язовир
Вижте как водолази извадиха кола, попаднала в язовир
Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори
Емблематичният празник на суджука разкрива тайните рецепти на старите майстори