НОВИНИ

БНБ: Всички банки в България са предприели ограничителни мерки към санкционираните по закона "Магнитски"

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 11.06.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Във връзка със запитвания и коментари относно прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, Българската народна банка (БНБ) информира следното:

• БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари.
• Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.
• Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

САЩ наложи санкции срещу Божков и Пеевски

• В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.
• БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките.

БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

САНКЦИИТЕ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" - РЕАКЦИИ И ПОСЛЕДСТВИЯ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключова експертиза: Кристиан Николов е карал с два пъти по-висока скорост от разрешената
Ключова експертиза: Кристиан Николов е карал с два пъти по-висока скорост от разрешената
Гледайте от 21.00 ч. по БНТ: Откриване на Евро 2020
Гледайте от 21.00 ч. по БНТ: Откриване на Евро 2020