НОВИНИ

Кметът на Варна: Търговските обекти в “Златни пясъци” две години са работили без разрешение

кметът варна търговските обекти ldquoзлатни пясъциrdquo две години работили без разрешение
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 17.03.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Търговските бараки в курорта “Златни пясъци” две години са работили без разрешение, каза кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че от общината сигнализирали ДНСК, че бараките са незаконни, но не е последвала реакция.

Освен това Община Варна има изпратена схема на преместваеми обекти в курорта, подписана от заместник-министър Ирена Георгиева. Въпреки че според член 13, ал. 3 от ЗУЧК, трябва да се подпише от министъра на туризма. В общината не разполагат със заповед на министъра на туризма за одобрена схема за преместваеми обекти в курорта, разясни Портних.

Той попита и защо няма реакция от служебния министър на туризма Илин Димитров. Да подкрепи обществения интерес и курортът да се отърве от бараки, като се отмени изобщо въпросната схема, призова кметът на Варна.

Правната процедура в коментирания от кмета Портних случай понастоящем е следната: Комплекс "Златни пясъци" е национален курорт. Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на националните курорти се извършва по реда на чл. 13, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не по наредбата на Община Варна, казаха на свой ред от “Златни пясъци” АД.

В свое становище от ДНСК обясниха, че административните действия по премахване на преместваеми обекти са спрени до произнасянето на компетентния съд. От там припомнят, че с решение от 21 юли миналата година Административен съд - Варна, потвърдено с решение на Върховния административен съд, е отменен отказа на главния архитект на община Варна да издаде разрешение за поставяне на преместваеми обекти в курорта.

Автор: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море се изкачи на петото място в Първа лига след класика над Септември
Черно море се изкачи на петото място в Първа лига след класика над Септември
Теодор Трифонов защити титлата си в многобоя на Държавното по гимнастика
Теодор Трифонов защити титлата си в многобоя на Държавното по гимнастика