НОВИНИ

Код червено - 2023 година е най-топлата досега

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 12.04.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Най-горещата година в България е миналата. Данните са за период от 123 години, откакто има измервания. Средната годишна температура през 2023-та е била 12,9 градуса, показват изчисленията на НИМХ. На този фон в началото на следващата седмица ни чакат още по-големи горещини от тези досега - в понеделник температурата ще е над 30 градуса. Само два дни след това обаче градусите ще паднат наполовина.

С 1,6 градуса се е повишила температурата в България през миналата година. И ако звучи малко, картите на метеоролозите показват разликата.

"Разликата между по-стария и новия период от 1991 до 2000 година показва покачване на температурите на цялата територия на страната и виждате, че червените и оранжевите цветове са навсякъде. Което е нарастване на температурите от 0,5 до на места по 2,5 градуса средно", каза доц. Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология", НИМХ.

Доц. Лилия Бочева е сред авторите на годишния бюлетин на Института по метеорология и хидрология. От него тенденциите личат ясно.

"Предишната най-топла година беше 2019-а. Тази е по-топла от нея с близо половин градус. Тенденцията, както в световен мащаб, така и при нас, е за нарастване на температурите от няколко десетилетия, по-специално за България е по-съществено от 80-те години. Можем да кажем, че поредни дни с температури над 32 градуса, които определяме като горещи вълни, стават типични за България след 80-те години и започват да се наблюдават и в северната половина на страната", посочи доц. Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология", НИМХ.

Живата памет потвърждава.

"Само си спомням, че 1974 г. в края на март, началото на април беше точно така горещ, както сега", спомня си Росица.

"От декември досега всичко е по-топло, което обаче не се отразява на сметката на парното. Колкото по-често сме тук, толкова по-добре, ние сме пенсионери хора, така че животът е свободен", каза Димитър.

Дали 2024 г. ще стане новата най-гореща за България, още е рано да се каже. И през следващата седмица се очакват още по-сериозни горещини, обяснява синоптикът Виктория Клещанова.

"Средната максимална температура за понеделник е 30 градуса. Но освен тези 30 градуса, на места в Горнотракийската низина, в Дунавската равнина температурите ще достигат 33 - 34 градуса. Още е рано, но може някъде и 35 градуса да достигне максималната температура", посочи ас. Виктория Клещанова, НИМХ.

От сряда ни чака рязко захлаждане с интензивни валежи, гръмотевици и градушки.

"Сряда и четвъртък ще е доста неустойчива въздушната маса, която ще се настани над страната и ще ни донесе развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури, в отделни райони количествата на валежите може да са значителни, очакваме и градушки. С едно понижение температурите ще се стабилизират и ще се доближат до средните климатични. Най-ниските температури ще са в четвъртък, когато средната температура за страната ще е около 17 градуса", заяви още тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 ще спори с Берое за титлата в женското баскетболно първенство
Монтана 2003 ще спори с Берое за титлата в женското баскетболно първенство
Студент проектира лунни жилища (СНИМКИ)
Студент проектира лунни жилища (СНИМКИ)