НОВИНИ

Украинците да бъдат готови за всякакви сценарии, предупреди министър

Енергийната система на страната е подложена на масирани атаки

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:35, 12.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Енергийната система на Украйна е подложена на една от най-мощните атаки от началото на войната. Това заяви ресорният министър Герман Галущенко и предупреди, че украинците трябва да са готови за всякакви сценарии. През изминалите 24 часа, след руски атаки, беше засегната най-голямата топлоелектрическа централа край Киев, поражения са нанесени и по енергийни мощности в още няколко области.

След поредната руска атака ТЕЦ "Триполска" близо до Киев, вече е напълно унищожена.

"Пет ракети удариха основната сграда по време на последната атака. Виждате последствията от тази атака. Беше унищожено не само оборудване, но и зданието. Ситуацията е критична", каза Ихор Орловски, зам. изпълнителен директор по търговските въпроси на ТЕЦ "Триполска".

Съоръжението е най-големият доставчик на енергия за Киевска, Черкаска и Житомирска област. В началото на март централата е включена към енергийната система след поредните ремонти. Две седмици по-късно, след руски атака, частично е поразена отново, но ремонтирана. Русия поднови масирания обстрел на обекти от енергийния сектор в средата на март.

"Ако не успеем да поправим щетите тук, Харков и регионът няма да успеят да се справят със следващия отоплителен сезон. Цялата енергийна инфраструктура в Харков може да бъде унищожена", каза Ихор Орловски.

В Харков и областта най-малко 200 000 души са без ток, както и голяма част от Херсонска област. Там има проблеми и с водоподаването, което е с помпи. Енергийният министър Герман Галущенко посъветва украинците да се запасят с генератори и външни батерии. Според специалисти, ако Украйна не получи още системи за ПВО, възстановяването на енергийните обекти е безпредметно. Ако атаките продължат със същата интензивност, още през юли-август, ще се наложи режим на тока. Според Москва, ударите са отговор на украински атаки.

"Искам да подчертая - по хуманитарни причини, през зимата не сме нанасяли никакви удари, защото не искахме да оставим без ток социални обекти и болници. Но след серията удари по наши енергийни обекти бяхме принудени да отговорим", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

По думите на Путин, ударите са част от процеса на "демилитаризация" на Украйна. А това беше една от основните цели на Кремъл, обявени в началото на войната през 2022 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова води в многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София
Стилияна Николова води в многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София
Елизара Янева и Росица Денчева са финалистки на двойки при девойките на тенис турнир в Пловдив
Елизара Янева и Росица Денчева са финалистки на двойки при девойките на тенис турнир в Пловдив