НОВИНИ

Студент проектира лунни жилища (СНИМКИ)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:49, 12.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година Юрий Гагарин става първият човек изпратен в Космоса. България е на път да стане една от първите държави с иновативен метод за производство на жилища в открития космос, например на Луната. Разработката е на студента инж. Захари Златков и вече е готова.

"Това е проект "Сфера", който би ни показал дали можем да изградим и да ни покаже дали всъщност можем да живеем на Луната като да се изградят помещения, в които това да бъде възможно", разказва студентът инж. Захари Златков.

Сферата представлява умален модел на лунно жилище. Младите изобретатели били изправени пред предизвикателство - как да защитят бъдещите извънземни жители от микрометеоритите.

"Нашата идея и това как се отличаваме, че е създаден от композитни материали, които са здрави и не би било толкова лесно разрушаването".

Материалите са само два - карбон и кевлар, който се използва при бронежилетките. Проектът е разработен в новооткритото Студентско конструкторско бюро към катедра "Въздушен транспорт" на Техническия университет.

"Идеята е да се покрие целия жизнен цикъл - от идеята през конструирането, сглобяването и най-накрая извод на пазара, това за мен е много важно, за да можем да вдигнем икономиката на страната" посочи ас. д-р Недислав Веселинов, ЕКБ Фотоника.

"Очакваме това да даде нови възможности, които ще са ключови за бъдещето ни", каза доц. д-р. инж. Владимир Сербезов, ръководител на катедра "Въздушен транспорт", ТУ.

Предстои в "Сферата" да бъдат инсталирани сензори, които да проверят дали тя е достатъчно устойчива на космическия вакуум. А до две години да бъде изпратена в открития космос и за реален тест. Самото изстрелване на двукилограмовия полезен товар се очаква да струва около 30 000 долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код червено - 2023 година е най-топлата досега
Код червено - 2023 година е най-топлата досега
Ботев Пловдив откри 29-ия кръг в Първа лига с успех над Ботев Враца
Ботев Пловдив откри 29-ия кръг в Първа лига с успех над Ботев Враца