НОВИНИ

Изпитът след 10-и клас се мести в по-късен час заради изборите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:47, 12.04.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Националното външно оценяване по български език и литература след 10-и клас ще остане на 10 юни, както беше предвидено, но от по-късен час. Това каза днес в "Денят започва" просветният министър Галин Цоков. Причината - предния ден са изборите "две в едно" и на училищата с изборни секции е нужно време да подготвят стаите и организират провеждането на изпита.

Изпитът по български език и литература след 10-и клас ще бъде не от 8.00, а от 11.00 часа, каза министър Галин Цоков. Той смята, че промяната на часа няма да попречи на десетокласниците и още днес ще подпише заповед.

"Ще издам заповед и да се обяви неучебен ден за училищата, в които има изборни секции, където се проведени избори, така че десетокласниците напълно спокойно ще могат да проведат своето външно оценяване", каза той.

Ще успеят ли обаче да се справят училищата с краткия срок за подготовка? От 18-о столично училище призовават районната администрация да отключи навреме училищата.

"Времето би било достатъчно стига училищата да бъдат отключени навреме. В нашия случай това означава минимум два часа по-рано. Пускайки учениците в 10.00 часа, за да са готови за изпита в 11.00, да са заели местата си, да са спокойни, може би в 8.00 часа следва ние като организатори да сме допуснати до класните стаи", коментира Ралица Кирилова, директор на 18-о СУ.

Във външното оценяване за 10-и клас има промени, каза министърът. Част от тестовите задачи ще бъдат с по-голяма практическа насоченост каквито са тези по ПИЗА. Те трябва да свържат знанията на учениците с практически ситуации.

"Това ще бъде голяма промяна в образователната система и в някаква степен край на частните уроци", каза просветният министър.

"Учениците трябва да свикват с решаването на такъв тип казуси, които реално ги подготвят за реалния живот, а и да се изравнят като ниво с техните връстници в останалите европейски държави. Стига разбира се това въвеждане в последния момент да не стресира самите десетокласници и родителите. Малко в последния момент е решено това за тази година, иначе със сигурност одобряваме", каза Десислава Николова, зам.-директор на 18-о СУ.

Тази година изпитът след 10-и клас е отделен от този след 7-и клас. Това се направи, за да се облекчи проверката на тестовете на седмокласниците.

"Квесторите могат да бъдат спокойни и на двете дати. Квесторното обезпечаване ще бъде много по-добро и най-вече ще бъде по-спокойно за провеждането, когато са на две отделни дати", каза Атанас Димитров, зам.- директор на 18-о СУ.

Тази година седмокласниците имат и една седмица повече за учене, тъй като изпитите им бяха преместени съответно за 19 и 21 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата няма да изкупува дълговете на "Топлофикация София"
Държавата няма да изкупува дълговете на "Топлофикация София"
Стилияна Николова води в многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София
Стилияна Николова води в многобоя след първия ден на Световната купа по художествена гимнастика в София