НОВИНИ

Код жълто за опасно време в по-голямата част от страната

bnt avatar logo
от БНТ
06:00, 29.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес ще вали дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места ще бъдат придружени и от гръмотевици. Предупреждение от първа степен за значителни валежи е обявено в 19 области в Югоизточна България, а в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Шумен и по Черноморието, жълт код е в сила и за силен и бурен вятър от юг-югозапад.

Минималните температури са между 6° и 11°, в Източна България до 15 - 16°. Максималните ще бъдат в широк интервал - от 8° в Северозападна България и по високите западни полета до 20° в Източна. След обяд с усилване и ориентиране на вятъра от северозапад ще започне да нахлува студен въздух.

След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана - от сняг.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 3 - 4 бала.

Над планините ще има валежи от дъжд, над 1800 метра от сняг, като снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра. Ще духа силен и временно бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максимална температура на височина 1200 метра - около 7°, на 2000 метра - около 0°.

Във вторник температурите ще продължат да се понижават и още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. По планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. Интензивни и значителни по количество ще са снеговалежите в планините; за кратко там ще се натрупа и съществена снежна покривка. В сряда ще се задържи ветровито, но ще има повече слънчеви часове. Сутрешните температури ще са ниски - в отделни райони до минус 5°, но дневните ще започнат да се повишават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 5. до 12. клас със зелен сертификат се връщат в клас от днес
Учениците от 5. до 12. клас със зелен сертификат се връщат в клас от днес
728 са новите случаи на коронавирус у нас
728 са новите случаи на коронавирус у нас