НОВИНИ

Кой е новият президент на Иран, наричан "доктора"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 06.07.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран. Той победи на балотаж твърдолинейния консерватор Саид Джалили с разлика от три милиона гласа. 71-годишният Пезешкиан е сърдечен хирург, бивш министър на здравеопазването и настоящ депутат. Критикува действията на религиозната полиция на Иран и е привърженик на отварянето на страната към Запада. По време на кампанията се представи като кандидат на "безгласните".

Наричан от много иранци "доктора", Масуд Пезешкиан е отгледал сам три деца след смъртта на съпругата му и на друго дете в автомобилна катастрофа през 1993 г. Новият ирански президент е роден в Махабад, западен Азербайджан. Говори азерски и кюрдски. Известен е като защитник на малцинствата. По време на кампанията си Пезешкиан демонстрира умереност без гръмки обещания.

Осъжда използването на сила при прилагане на правилата за забулване на жените. Пезешкиан критикува властта и при големите протести заради смъртта в ареста на млада жена от кюрдски произход през септември 2022г.

"Вече 40 години се опитваме да решим проблема с хиджаба и начина, по който действа правителството. Казано честно, дали решихме проблема или го задълбочихме", попита Масуд Пезешкиан.

снимки: БТА

Пезешкиан получи подкрепата на бившите президенти Мохамад Хатами и Хасан Рохани. Зад кандидата застана и бившият външен министър Джавад Зариф, архитект на ядреното споразумение с великите сили от 2015 г. Във външната политика новият президент ще се стреми към курс, който не е "нито срещу Запада, нито срещу Изтока", той обеща да работи за излизане на страната от изолация.

Пезешкиан се ангажира да започне преки преговори с Вашингтон за подновяване на диалога по ядрената програма на Техеран и вижда в отмяната на американските санкции средство за подобряване на живота на хората.

"Трябва да разрушим тази стена от санкции, да сразим онези, които се възползват от санкциите и печелят от тях десетки милиарди, без някой да знае. Ние ще се изправим срещу тях."

Последната дума по държавните дела в Иран е на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максим Манолов се класира за трети финал на еврошампионата по плуване за юноши
Максим Манолов се класира за трети финал на еврошампионата по плуване за юноши
Сали Салиев ще се бори за бронза на европейското първенство по борба за юноши
Сали Салиев ще се бори за бронза на европейското първенство по борба за юноши