НОВИНИ

Кой е затворникът, избягал от конвой във Франция?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:51, 14.05.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Истински екшън във Франция с избягал затворник се развива и в този час, ситуацията следят и световните медии.

Двама надзиратели са убити, а трима - тежко ранени, след като въоръжени мъже нападнаха микробус, в който е бил превозван затворникът. Той и помощниците му са успели да избягат. В района на Руан, където беше извършена атаката, е в ход мащабна акция по издирването на затворника и въоръжената група.

Беше като филм - думи на свидетел, заснел с телефона си тежкия инцидент. Около 9 сутринта на пункт за плащане на пътни такси край Инкарвил, Нормандия, двама маскирани мъже нападат затворнически микробус. Джипът им се врязва в него, а мъжете откриват стрелба с пушки. При планираната засада е изведен затворник, който е бил транспортиран от съда към Руан, където е излежавал присъдата си.

Идентифициран е като Мохамед Амра, роден през 1994 година. Обвинен в грабеж и отвличане, завършило със смърт. Според френските власти той е и дилър на наркотици, с прякор "Мухата". В ход е мащабна операция по издирването на Амра и помагачите му. Министърът на правосъдието посети затвора край Руан.

"Администрацията на затвора, с чийто персонал току-що се срещнах, за да разбера какво се случва, е в траур. Страната ни е в траур. Последните смъртни случаи в нашата затворническа администрация са от 1992 г. Скоро ще пътувам до Каен, за да се срещна със семействата на загиналите", каза Ерик Дюпон-Морети, министър на правосъдието.

Френският парламент почете с минута мълчание паметта на загиналите. Премиерът Габриел Атал беше категоричен, че извършителите ще бъдат открити и подведени под отговорност.

"Ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат открити извършителите на това ужасяващо престъпление. Задействан е специалният план, предвиден за подобни случаи. Няма да пожалим никакви усилия, те ще бъдат открити, и уверявам ви - ще си платят! Дължим го на жертвите. Дължим го на всички заети в системата на затворите. Дължим го на френския народ", заяви Атал.

Дръзката атака е извършена на фона на нарастващото насилие в Европа, свързано с разпространението на наркотици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските футболни национали до 16 г. победиха Черна гора в приятелски мач
Българските футболни национали до 16 г. победиха Черна гора в приятелски мач
До 300% стигна инфлацията в Аржентина въпреки постепенния спад на цените
До 300% стигна инфлацията в Аржентина въпреки постепенния спад на цените