НОВИНИ

Кои са най-ха-rizz-матичните сред политиците в Европа?

"Политико" прави класация, след като Оксфорд обяви rizz за дума на годината

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:49, 05.12.2023
Чете се за: 06:15 мин.
По света
николай денков участва дебат европарламента
Слушай новината

Думата на 2023 година, според издателство Оксфорд, е "ризз" - съкращение, използвано от поколението Z. С него се описва личност със стил, чар и способност да привлича и да съблазнява. По-старото поколение би казало "харизма", пише изданието "Политико" и прави класация на "най-rizz" съвременни политици, като дори и им дава оценки по десетобалната система.

Еманюел Макрон, президент на Франция: 4/10

Френският президент преди беше много харизматичен, имаше нещо в неговата самонадеяна усмивка и центристки популизъм, което караше европейците да са полудели по Юпитер, както със симпатия го наричаха французите. Уви, както често се случва, Макрон прелетя твърде близо до Слънцето. Първият своего рода провал беше забележката му към ученик, който го нарече "Ману" и заповедта към него да се обръщат с "г-н президент". Не е забавно да се опитвате да си измислите прякор. След този случай всичко тръгна надолу...

Олаф Шолц, канцлер на Германия: 2/10

Трудно е да се намери политик с по-малко "rizz" от германския канцлер. Независимо дали изнася реч пред Бундестага или отговаря на въпроси на живо по телевизията, изражението му е като на вещ експерт-счетоводител над данъчната ви декларация. Ако трябва да сме честни, едва ли искате много харизма от лидера на водещата икономика в ЕС, но все пак искате повече отколкото от камък, с нарисувано върху него лице.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: 9/10

Съдържателни крилати фрази, вдъхновяващи речи, невъзможна смелост, танци — освен това, част от тренда "short king". Зеленски беше знаменитост преди да стане президент на Украйна, и това си личи.

Джорджа Мелони, министър председател на Италия: 3/10

Премиерът на Италия Джорджа Мелони не може да се похвали с особена харизма. Това, че някой харесва "Властелинът на пръстените", не го прави готин, пише "Политико". Тази година ситуацията се влоши, след като руски комедианти си направиха шега с Мелони и се представиха за членове на Африканския съюз. Очакванията към дигиталните умения на някого, известен в началото на 20-те си години като "малкия дракон на италианската мрежа" в чат-стаите, са по-големи.

Борис Джонсън, бивш министър-председател на Великобритания: 7/10

Премиерът на Великобритания - Риши Сунак има "0" rizz. Лидерът на лейбъристите Киър Стармър? Напълно НЕхаризматичен! Лиз Тръс (бивш премиер на Великобритания) определено не е Ризз Тръс. Найджъл Фараж има малко харизма, но развратната му същност е толкова изфабрикувана, че се надушва от километри.

Неее, британският НАЙ-RIZZ-политик е един - Алекзандър Борис Де Пфефел Джонсън. Знаем, мислите, че никой с име "Де Пфефел" не може да бъде харизматичен. И ние сме изненадани. И въпреки това има нещо в този самоунищожаващ се, неудобен, боботещ, подкрепящ Украйна анти-харизматичен тип, което всъщност е rizz.

Роберта Мецола, председател на ЕП: 6/10

Тя може и да няма харизмата на Барак Обама (който е с 10/10), но Мецола е най-rizz председателят на ЕП. Да, председателят на ЕК - Урсула фон Дер Лайен, има определени качества на звезда, но губи по точки заради кръстоносния поход срещу вълците. (бел. ред. - Понито на Урсула е било разкъсано от вълци, и в ролята си на председател на ЕК, тя иска да преразгледа статута на вълците като защитен вид").

Председателят на Европейския съвет - Шарл Мишел, никога няма да бъде ризз, особено след Дивангейт (бел. ред. при посещение в Турция, кресла имаше само за него и за президента Реджеп Ердоган, наложи се Урсула фон Дер Лайен да седи отстрани, на диван...) Мецола също има своите "трески за дялане", но печели в стил "Бредбъри" (бел. ред - става дума за австралийския състезател по шорттрек - Стивън Бредбъри, който печели злато на 1000 метра по време на Зимните Олимпийски игри през 2002, след като всичките му конкуренти падат преди последния завой...)

Владимир Путин, президент на Русия: 0/10

Вижте, можем да ви кажем, че да водиш непредизвикана и брутална война срещу съседите си не е харизматично/ризз. Можем да отбележим, че да пускаш режисирани кадри на това как яздиш кон и ловиш риба без риза, не е ризз. Можем да добавим, че да си най-добър приятел на лидерите на Северна Корея и Иран не е шик. Но няма нужда. От всички световни лидери, за които се сещаме, Владимир Путин е последният, с когото бихме искали да изпием по чаша чай или бира.

Нула rizz за Путин. Следващият!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Конституцията: Последно обществено обсъждане преди повторното им гласуване на първо четене
Промените в Конституцията: Последно обществено обсъждане преди повторното им гласуване на първо четене
ГЕРБ предлага дерогацията на "Лукойл" да отпадне от 1 януари догодина
ГЕРБ предлага дерогацията на "Лукойл" да отпадне от 1 януари догодина