Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Rizz е думата на годината, избрана от Оксфордския речник

Какво означава популярният интернет жаргон?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:46, 04.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
rizz думата годината избрана оксфордския речник
Слушай новината

Термин, използван от поколението Z, е дума на годината. По традиция издателството на Оксфордския речник на английския език определя дума или израз, които са оказали влияние върху изминалата година, имат потенциал да придобият дълготрайно културно значение или са моментна снимка от развитието на обществата.

И тази година думата е... rizz.

Тя е широко използвана онлайн за описване на стил, харизма, атрактивност, както и способността на някого да привлича или съблазнява друг човек.

"Думата е съкращение от "харизма". Тя е интересен пример как езикът се формира, видоизменя и споделя в общностите, преди да придобие широка популярност. И как младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, където притежават и сами определят езика, който използват", се казва в съобщение в издателството на Оксфордския университет.

Учените прогнозират, че все повече думи от социалните медии и интернет ще навлизат в ежеднения ни език.
Думата става изключително популярна през юни, след като актьорът Том Холанд е попитан попитан в интервю за тайната на неговия rizz, на което той отговаря, че няма никакъв rizz.

Думата на годината според Оксфорд надделя над Swiftie - дума, използвана, за да опише почитателите на друга знаменитост - Тейлър Суифт. Другите финалисти бяха situationship, което означава неофициална романтична или сексуална връзка и prompt - указание, дадено на програма за изкуствен интелект.

Четирите думи бяха избрани чрез публично гласуване.

През 2022 г. за дума на годината беше обявена goblin mode - необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хутите в Йемен извършиха нови атаки срещу кораби в Червено море
Хутите в Йемен извършиха нови атаки срещу кораби в Червено море
Тони Надал: Това ще бъде най-трудното завръщане за Рафа
Тони Надал: Това ще бъде най-трудното завръщане за Рафа