НОВИНИ

Кои са спряганите имена на министри в бъдещия кабинет?

Николай Минков
от Николай Минков
18:55, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Обсъждани ли са имена на министри преди връчването на първия мандат? След като в медиите още снощи се появиха имена за проектокабинет на ПП-ДБ не закъсняха и коментарите oт първата политическа сила. Бойко Борисов го определи като неприемлив, но заяви, че за него по-важна е управленската програма.

Соченият за евентуален премиер Николай Денков не коментира списъка, а съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че всички имена в медийното пространство до 2 май са само слухове.

Изтеклите знакови имена от ПП-ДБ в лицето на академик Николай Денков като премиер, вицепремиер Кирил Петков, министър на финансите Асен Василев, министър на вътрешните работи ген. Атанасов е на път да взриви крехкия диалог с ГЕРБ въпреки че лидерът на най-голямата политическа формация в парламента Бойко Борисов заяви, че него имена не го интересуват, а само управленската програма. От втората политическа формация днес бяха много лаконични.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше изненадан от изтеклите имена.

"Аз никога не коментирам слухове или писания или информации от медиите. Най-вероятно това е вътрешно контролирано изпускане на имена да ги чекират. Пред нас това нещо не е представяно", заяви Борисов.

Борисов: Редно е да се направи експертно правителство, а Петков и Василев да се дръпнат

Според него обаче най-правилно е да се състави експертен кабинет, а съпредседателите на "Продължаваме Промяната" да направят крачка назад.

"Правилното е, защото мисля, че и колегите от ПП-ДБ виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах от първия ред, за да дадем шанс да има правителство, според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад, да се направи действително един програмен, експертен, на базата на програмата, на базата на отговорността, кабинет и той да управлява четири години", допълни Бойко Борисов.

Академик Николай Денков отказа всякакъв коментар дали е номиниран за премиер.

"Не, не. Няма да коментирам. Нормалният начин е, когато има решение, да ви бъде казано, това е нормалният начин", коментира Николай Денков.

Според ГЕРБ кандидатурата на академик Денков за премиер има две тълкувания, обясни Росица Кирова от ГЕРБ.

Росица Кирова, ГЕРБ: Ако няма управление с ПП-ДБ, няма да има ротационно председателство на НС

"Акад. Денков може да бъде министър-председател на едно правителство, в което "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ имат равнопоставено участие като министри, като представителство на експерти и тогава неговото име има едно значение. Различно е значението на акад. Денков, ако бъде представен за министър-председател и бъде предложен като такъв от правителство на малцинството", заяви Росица Кирова, заместник-председател на НС, ГЕРБ-СДС.

Спряганият за вицепремиер Кирил Петков в правителството на ПП и ДБ до обяд запази пълно мълчание.

И Атанас Атанасов остана безмълвен на въпроса дали му е предложено вътрешното министерство.

Даниел Лорер не потвърди дали изтеклите имена са обсъждани.

"Разбира се, че обсъждаме в коалицията и законодателната програма, и управленската програма. Имената, за които виждам въпроса в очите ви, са изцяло слухове и съответно няма да ги коментирам изобщо. Имена коалиционно все още не сме обсъждали", отбеляза Даниел Лорер, ПП-ДБ.

Даниел Лорер за тиражирания състав на кабинет: Не коментирам слухове

По-късно след разговори между ПП и ДБ Кирил Петков коментира темата с номинациите така:

"До следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове. Ние сме в момента на взимане на политическите решения с всичките органи на нашите партии в нашата коалиция. Този процес няма да свърши до следващия вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена и няма да се съобразяваме с чужди графици", каза още Кирил Петков.

Христо Иванов и Атанас Атанасов отново запазиха мълчание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Единият подход е за кабинет на паритетен принцип
Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Единият подход е за кабинет на паритетен принцип
Алехандро Гарначо остава в Манчестър Юнайтед до 2028 година
Алехандро Гарначо остава в Манчестър Юнайтед до 2028 година