НОВИНИ

Кой ще е начело на Афганистан? Новите лица на властта в Кабул

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:58, 18.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Високопоставен представител на талибаните увери - Афганистан няма да бъде демократична страна, а ще живее по законите на шариата и ще се управлява от съвет. Светът се пита - кои ще са лицата на новата власт, докато талибаните още не са обявили своето правителство.

Очакванията са сред водещите фигури да е молла Абдул Гани Барадар - един от четиримата основатели на движението на талибаните, който се завърна вчера в страната за първи път от десет години. Той пристигна в Кандахар с полет от Катар и се очаква скоро да пристигне и в Кабул.

Смята се, че е бил сред най-приближените на предишния лидер - молла Омар. Барадар беше арестуван през 2010 година в Пакистан, а 8 години по-късно беше освободен по настояване на предишния американски президент Доналд Тръмп, за да участва в преговорите за мир, които се водеха с талибаните в Доха.

Оттам е добре познат и на международната общност. Той е първият талибански лидер, говорил директно с американски президент - в телефонен разговор именно с Доналд Тръмп миналата година. Срещал се е и с държавния секретар Майк Помпео.

Талибаните в Афганистан: Протести и евакуация

В понеделник - в обръщение към афганистанците, молла Барадар ги поздрави с победата, която призна, че не са очаквали и заяви, че за талибаните започва изпитанието да управляват.

Върховен лидер на талибаните от 2016 година е Молла Хайбатула Ахундзада, той е върховният авторитет по всички въпроси.

На първата пресконференция, след като превзеха страната за броени дни, талибаните обявиха, че има голяма разлика между тях преди 20 години и днес и че не искат да имат нито вътрешни, нито външни врагове.

"Ще се вслушаме в думите им. Но това, което ще следим внимателно, са техните дела", заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

С талибаните снощи се срещна и руският посланик в Кабул.

"Срещата беше позитивна и конструктивна. Талибаните потвърдиха, че имат приятелско отношение към Русия. Потвърдиха гаранциите си за сигурността на посолството", допълни Дмитрий Жирнов, посланик на Русия в Афганистан.

На вчерашната пресконференция пред медиите говореше основно Забихула Муджахид, който подробно и спокойно отговори на множество въпроси по всички аспекти на управлението.

Журналисти, отразявали събитията в Афганистан десетилетия наред, отбелязват с изумление, че той за първи път разкрива лицето си, докато досега е бил само глас в телефонната слушалка. Наблюдатели на Би Би Си отбелязват, че посланията му от вчера са в контраст с много крайни изказвания от миналото срещу американците, например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотно начало за волейболистките ни на Европейското
Страхотно начало за волейболистките ни на Европейското
Андрей Гълъбинов подписа с Реджина
Андрей Гълъбинов подписа с Реджина