НОВИНИ

Талибаните в Афганистан: Протести и евакуация

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:58, 18.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

В Кабул продължава евакуацията на чужди граждани и афганистанци. Великобритания обяви, че ще приеме 5000 бежанци от страната тази година. САЩ и Европейският съюз са дълбоко загрижени за положението на жените в Афганистан и призоваха талибаните да спазват техните права.

Талибаните откриха огън срещу протестиращи в град Джалалабад. Загинали са най-малко трима души, 10 са ранени. Демонстрантите се опитвали да издигнат афганистанския национален флаг.

В Кабул обстановката изглежда спокойна. Талибаните патрулират по улиците на фона на съобщения за преговори между радикалните ислямисти и съвета за мирен преход на властта, в който влиза бившият президент Хамид Карзай.

Срещата е била в дома на член на съвета. Цената на бурките се е повишила 10 пъти. Афганистанките явно очакват да бъда задължени да се покрият от глава до пети.

"Призовавам талибаните да оставят младите и жените да продължат образованието си. Трябва да постигнем повече, отколкото в последните 20 години", заяви Сюлейман, жител на Кабул.

Талибански бойци разгонват с изстрели във въздуха афганистанци, които се тълпят край летището в столицата в опит да напуснат страната. Не искаме да раним никого, е заявил пред Ройтерс представител на радикалното движение.

Можем да приемем до 100 афганистански бежанци солидарно с Европа

Евакуацията от Афганистан продължава. Вече са изведени около 5000 дипломати, служители по сигурността, хуманитарни работници и афганистански граждани. Великобритания отваря вратите си за бежанци.

"Освен хората, с които работихме директно ще приемем още 5000 афганистанци тази година с потенциала да приемем до 20 000 в дългосрочен план", допълни премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

В последните часове от Кабул излетяха самолети от Франция, Холандия, Германия и Чехия.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури под 30 градуса утре
Максимални температури под 30 градуса утре
Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за промени в НПК
Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за промени в НПК