НОВИНИ

Командирът на ВВС: Няма данни да има заложени компенсации при забавяне на доставката на F-16 от САЩ

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:12, 20.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма официална информация с колко ще се забавят новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ. Това заяви в "Говори сега" командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров.

По думите му няма информация в договорите за закупуване на F-16 да са заложени компенсации в случай на забавяне на доставките.

Предстоят разговори със САЩ през март, на които ще поискаме преразглеждане на сроковете на доставка на резервни части и въоръжение заради забавянето на доставката на новите изтребители, допълни ген.-майор Петров.

Докато не придобием способност да охраняваме въздушното си пространство с новите F-16, поддръжката на българските МиГ-29 остава задължителна, подчерта командирът на ВВС.

"Към момента това е единственият изтребител във ВВС и единственият носител на способностите да гарантираме въздушния ни суверенитет. Трябва да намерим начин да ги поддържаме дотогава, докогато придобием необходимите способности да осигуряваме суверенитета си с F-16", каза генерал-майор Петров.

Летателният ресурс на изтребителите покрива периода до 2029 - 2030 г., така че засега не се изисква удължаването му. Това обаче не означава, че МиГ-овете не се нуждаят от резервни части и консумативи, а в тази сфера има недофинансиране на проектите, подчерта командирът на ВВС.

Генерал-майор Димитър Петров допълни, че разчита на разбиране и положително отношение от министерствата на отбраната и на финансите за осигуряване на средства на поддръжката на изтребителите.

В НАТО още две държави поддържат МиГ-29 - Полша и Словакия. Те осъществяват поддръжката на изтребителите си по различни подходи, така че ВВС на България също има избор как да направи това.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на РСМ Ковачевски е изрязан от снимка с Кирил Петков и Антъни Блинкен
Премиерът на РСМ Ковачевски е изрязан от снимка с Кирил Петков и Антъни Блинкен
Рамадан Аталай: Прокуратурата да провери свръхпечалбата на частни фирми при фотоволтаиците
Рамадан Аталай: Прокуратурата да провери свръхпечалбата на частни фирми при фотоволтаиците