НОВИНИ

Посланиците на Китай и Италия в България си предадоха щафетата

Посланици Китай Италия
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:38, 20.02.2022
Чете се за: 06:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Посланикът на Китайската народна република в България Дун Сяодзюн и посланикът на Италия в страната ни Джузепина Дзара гостуваха в предаването "Олимпийски върхове", където Пекин предаде щафетата за Зимните олимпийски игри на следващите домакини Милано и Кортина д'Ампецо.

Досегашните домакини дадоха своята оценка за провеждането на Зимните олимпийски игри в Пекин.

"Радвам се да гостувам в студиото с посланика от Италия. Искам да опиша Игрите с думите опростена, безопасна и прекрасна. Това бе нашето обещание към света и съм горд да кажа, че го изпълнихме. Зимните игри в Пекин са първото глобално всеобхватно спортно събитие, проведено успешно по график след избухването на пандемията от Ковид. Игрите показват спортния дух на солидарност, също и очарованието си. Игрите донасят надежда и увереност на света, поразен от коронавируса - от церемонията на откриването, пълна с наука и технологии, до изключително популярния талисман, с фенове по целия свят и счупените световни и олимпийски рекорди. Игрите в Пекин привлякоха вниманието на целия свят. Олимпиадата в Пекин стана надпреварата с най-висок рейтинг. Международният олимпийски комитет ни даде високо признание и връчи олимпийската купа на всички китайци. Мисля, че успешното провеждане на Игрите не е само успех на Пекин, а на целия свят. Вярвам, че Игрите в Пекин ще останат в историята завинаги", сигурен е китайският посланик.

Посланикът на Италия в България Джузепина Дзара също изрази впечатленията си от надпреварата.

"Следих ги с голям интерес от вкъщи, поздравявам ви за това, което направихте. Със сигурност най-голямо внимание ми направи красотата, функционирането на всичко. Въпреки липсата на публика всичко беше много добре", смята тя.

Китайският представител разкри трудностите, пред които сънародниците му са били изправени и високотехнологичните решенията на пречките.

"Наистина имаше много предизвикателства. Бързото разпространение на новия вариант на Омикрон направи контрола на епидемията по-труден. Трудно е да се намери баланс между безопасността на участниците и приятното преживяване, което им предлагаме. Това е най-голямото предизвикателство, пред което бяхме изправени. За да разрешим този проблем, използвахме високотехнологични продукти като аерозолна система за откриване на коронавирус във въздуха, интелигентен термометър за подмишници, роботи-готвачи и роботи за доставка за храни, както и интелигентни обществени тоалетни. В същото време предложихме разнообразие от китайската кухня, маникюр, фризьорство и други развлекателни услуги", поясни той.

Италия за трети път ще е домакин на Олимпийски игри. Посланикът на Италия в България смята, че страната е подготвена за предстоящия форум.

"Надявам се до четири години да сме се справили с вируса. Италия беше модел за справяне с вируса, вярвам, че ще се справим и занапред. За нас това е голяма чест. Общият бюджет ще бъде 1.6 млрд. евро, като 1 млрд. ще бъде преотстъпен от Олимпийския комитет. Надявам се да има постъпления от туризъм и спонсори. Ще има малко работа, понеже вече има структури на място, готови да поемат гостите. Имаме и готови олимпийски селища. Транспортът ще бъде с малки емисии и всичко ще бъде свързано", разказа тя.

Посланикът на Китай даде своя съвет и сподели увереността си в интересни предстоящи Игри.

"Представянето на посланикът на Италия е много впечатляващо. Италия е традиционна сила в зимните спортове. И имат богат опит в домакинството в олимпийските игри. Убеден съм, че Игрите ще бъдат пълен успех. Китайската страна желае да засили обмена на опит при домакинството на Олимпиадата с италианската страна. Надяваме се, че олимпийският дух ще се предаде на следващите Игри и ще насърчи още хора да бъдат влюбени в спорта и да участват в различни спортни дейности", допълни той.

Дун Сяодзюн смята, че Китай е изпълнил посланието на слогана "Заедно за споделено бъдеще".

"Изпълнихме слогана. По време на Игрите видяхме много вдъхновяващи истории за надминаване на собствените възможности и следване на мечтите. Също така видяхме и трогателни истории за опоненти на терена и приятели след мачовете. Зимните олимпийски игри в Пекин привлякоха вниманието на повече от 2 млрд. души в социалните мрежи по целия свят. Това показва, че въпреки тежката и повтаряща се пандемия, страстта, радостта и приятелството, донесени от Зимните олимпийски игри, все още се споделят по целия свят. Демонстрираните солидарност, сътрудничество и надежда в Игрите наистина инжектират увереност и сила в стремежа ни за споделено бъдеще заедно", добави той.

За финал Джузепина Дзара разкри посланието на идните Зимни олимпийски игри.

"Благодаря за прехвърлянето на знамето от Китай в Италия. Ние имаме много връзки в годините. Посланието на нашите игри е 'Да мечтаем заедно'. Искаме да дадем това послание, базирано на устойчивост, на бъдещите младежите. В Гърция преди Игрите са се спирали войни. Всички ще бъдат добре дошли в Италия. Ще организираме много хубава Олимпиада", категорична е тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора е с COVID-19
Кралица Елизабет Втора е с COVID-19
Предимно облачно до края на деня
Предимно облачно до края на деня