НОВИНИ

Пламен Шалъфов, ПП: По-високи заплати в държавния сектор ще има само след реформи

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
17:23, 20.02.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР, няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат извършени оптимизации и реални реформи.

Това заяви в "Говори сега" депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент. Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, бъдат започнати ефективни реформи, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

"Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания", каза Шалъфов.

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР. Изрази надежда, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за служителите на реда.

За музеите и галериите ще бъдат отделени допълнително 12 милиона лева, но те ще се разпределят на проектен принцип, каза още Пламен Шалъфов.

По думите му, въпреки намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът все пак ще получи с 2,4% повече пари от миналата година. Относно позицията на главния прокурор Иван Гешев срещу орязването на планираните средства, Пламен Шалъфов заяви, че миналата година не са били усвоени 8 млн. лева от бюджета на правосъдието и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на съдебната система е 0,7% от БВП срещу 0,3% средно за ЕС.

Ако все пак се окаже, че има критични проблеми с парите в съдебната власт, бюджетът може да се коригира с актуализацията през юни, изтъкна Шалъфов.

В "Говори сега" Пламен Шалъфов отговори на критиките на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който вчера определи Бюджет 2022 като социален експеримент. Според депутата от "Продължаваме промяната" е налице противоречие в поведението на народните представители от ГЕРБ - хем казват, че бюджетът е раздут и има опасност да попаднем в дългова спирала, хем предлагат залагането на допълнителни разходи между двете четения.

"Или да ни кажат коя част от разходите да съкратим, или да признаят, че бюджетът е абсолютно балансиран и направен по правилата", каза Шалъфов.

Той потвърди прогнозата на управляващите, че инфлацията ще удържи нива между 5% и 6% на годишна база като предупреди, че следващите месеци се очаква по-голямо повишение, последвано от спад в средата на годината.

По думите му, ако не се случи непредвидена ситуация като война в Украйна например, повишението на пенсиите и доходите ще надмине инфлацията.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милов завоюва пояса на „Никола Петров“, Евелина Николова грабна купата при жените
Милов завоюва пояса на „Никола Петров“, Евелина Николова грабна купата при жените
Лудогорец потрепери в края, но си тръгна с трите точки от Варна
Лудогорец потрепери в края, но си тръгна с трите точки от Варна