НОВИНИ

Коментари в НС за диалога между властта и недоволните земеделци

БСП внася предложение вносът от Украйна отново да бъде спрян

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:21, 20.09.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

БСП настояват Народното събрание да отмени решението си за падане на забраната за внос от Украйна и отново да наложи забрана за внос на зърнените култури, плодове и зеленчуци, мляко, месо и мед. Според ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС диалогът между правителството и зърнопроизводителите засега дава резултат.

Лидерът на БСП обяви, че още днес ще внесат предложение НС да отмени решението си и отново да наложи забрана на вноса от Украйна. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ смятат, че правителството може да намери решение на кризата със зърнопроизводителите и така индиректно дадоха знак, че не биха подкрепили нова забрана.

Корнелия Нинова: Хаосът в сектор "Земеделие" се задълбочава

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": "Хаосът в сектор "Земеделие" се задълбочава, няма конкретни решения, има недоволство сред земеделците. Има опит да ги настройват един срещу друг. Тази агония не може да продължава дълго, секторът се нуждае от преструктуриране от стратегически решения, затова ние внасяне днес предложение НС да отмени решението си, с което вдига забраната за внос от Украйна и приема обратното решение - да наложи отново забрана, едностранно."

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Искам да поздравя правителството, зърнопроизводителите и всички сектори, които имат стачна готовност, това, което от ден първи ги моля да седнат и да преговарят. Вчера го направиха, днес няма задръствания в София и се надявам, ако трябва нещо от НС да решим, на правителството да си доведе докрай преговорите. Снощи се чух с премиера Денков, запозна ме как вървят преговорите, има пълната ни подкрепа като парламентарна група, ако трябва законови промени."

Христо Иванов - ПГ на ПП-ДБ: "Това, което виждаме е, че има диалог между заинтересованите страни и че диалогът започва да произвежда някакви решения, това е правилният път. Нека да видим МС как ще се справи със ситуацията, уверен съм, че и с подкрепата на парламентарното мнозинство, те ще се справят."

Делян Пеевски - ПГ на ДПС: "ДПС каквото има го гласува вече. Поздравявам правителството, че вчера се разбраха и достигнаха до разумни решения и двете страни. Надявам се каквото имат да доизчистват, днес да бъде подписано."

Христо Иванов: Очакваме на 6 октомври НС да гласува на първо четене промените в Конституцията

От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че на 6 октомври в пленарната зала за обсъждане ще влязат конституционните промени. От трите парламентарни групи се надяват, че тези промени ще бъдат гласувани и приети на второ и трето четене и ще станат факт през декември.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният ЦСКА отмени контролите за седмицата и се раздели с американец
Баскетболният ЦСКА отмени контролите за седмицата и се раздели с американец
Ботев Пд организира специална церемония по преименуването на клубната база
Ботев Пд организира специална церемония по преименуването на клубната база