НОВИНИ

Коментари в парламента за отношенията между София и Скопие

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:54, 24.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

И депутатите в парламента коментираха отношенията между България и Република Северна Македония.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: "Бих казала, че, въпреки че НС взе решение и отвори на практика пътя на Северна Македония към европейското членство, ние много държим те да следват всички критерии, които са заложени в онзи проект за решение. На първо място - зачитане на човешките права".

Асен Василев, "Продължаваме Промяната": "Това не е проблем само между България и Македония, това е проблем на Македония с целия ЕС. И да използваме всички възможности, които са ни дадени, за да използваме цялата сила на ЕС и да принудим Македония да спазва човешките права на българските граждани там. Македония не е започнала присъединителния процес и няма да го започне докато България и Европа не се уверят, че българските граждани са напълно защитени в Македония".

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Македония винаги е показвала, че когато тръгне в една линия на противопоставяне с България е готова да стигне до край. Големият въпрос е до къде може да стигне България. Македония е държава, която е наследила агресивното поведение на старата Югославия и, за съжаление, тя видя миналата година, че България отстъпва на натиск".

Кристиан Вигенин, "БСП за България": "Ние настояваме този случай, който е кулминация от поредица действия, да стане официално достояние на международните организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа, която впрочем през тази година се председателства именно от Република Северна Македония".

Елисавета Белобрадова, "Демократична България": "Подобни изказвания са факт в българския парламент и са факт от български политици тук, така че това е една за мен мога да кажа координирана политика по отношение на това ние никога да не постигнем обединени Балкани".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Много сме далеч от игровия облик, който искам да виждам (Видео)
Александър Томаш: Много сме далеч от игровия облик, който искам да виждам (Видео)
Турция не подкрепя Швеция за НАТО, Финландия поиска пауза в преговорите
Турция не подкрепя Швеция за НАТО, Финландия поиска пауза в преговорите