НОВИНИ

Явор Гечев: Няма промяна на "Капитан Андреево" - всичко се извършва само от БАБХ

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 24.01.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

На "Капитан Андреево" не се е променило нищо. Нито една проба не е изследвана другаде, освен в държавна лаборатория, товаро-разтоварителната дейност не се изпълнява от никой друг, освен от Агенцията по храните и ще продължава да е така. Това заяви в "Още от деня" служебният министър на земеделието Явор Гечев.

"Казах, че докато съм министър, "Евролаб" няма да упражнява дейност на "Капитан Андреево" - не се е променило нищо. Всичко се извършва само от Агенция по храните и това ще продължи, разширихме дейността и за "златния гьол". Ще има нови действия", обеща Гечев.

Вчера от ВАС съобщиха, че Българската агенция по безопасност на храните е изгубила възможност да обжалва по казуса с "Евролаб 2011" заради невнесена в срок държавна такса. Според Гечев таксата от 70 лв. е платена в срок, но преводът е минал на другия ден. А делото, за което е определението, е за помещение на границата.

От министерството обаче са пуснали обществена поръчка за държавна лаборатория и ще я разположат в други помещения, не в тези.

"Кой ще работи държавите проби се определя с нарочна заповед от директора на Агенцията по храните. Ако искат да си изпълняват частни дейности си е техен проблем, но по отношение на държавния контрол, той ще се извършва само и единствено в държавната лаборатория", уточни Гечев.

По отношение на мандата си на служебен министър каза, че за тези 6 месеца "само извънземни не са кацнали" в ресора. Гечев има самочувствието, че като министър на земеделието е успял да овладее нещата в сектора.

Каза, че ще остане служебен министър, ако го поканят, но още не са му предложили.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Пирин: Недопустимо е да играем контрола със северномакедонци
Феновете на Пирин: Недопустимо е да играем контрола със северномакедонци
Радев за списъка на Пендаровски: Ще бъдат активирани всички европейски механизми, за да се сложи край на тази антибългарска истерия
Радев за списъка на Пендаровски: Ще бъдат активирани всички европейски механизми, за да се сложи край на тази антибългарска истерия