НОВИНИ

Повече от половин България е с повишена заболеваемост от грип

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:23, 24.01.2023
Чете се за: 01:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Повече от половин България е с повишена заболеваемост от грип. Най-сериозно засегнати са областите в централната част на страната, но вирусът постепенно обхваща и региони на Запад и Северозапад.

Въпреки че са в епидемия от миналата седмица, Габрово и София - област са с най-много заразени от грип, а заболеваемостта там не спира да се увеличава. В Ямбол, Стара Загора и Пазарджик ситуацията също е тежка.

Заразените във Враца и Благоевград също са повече от средното за страната. На Югозапад е възможно да бъде обявена грипна епидемия следващата седмица.

В София заболеваемостта е под средната за страната, но заразените всяка седмица се увеличават с 50%. На този етап градът е далеч от обявяване на епидемия.

"Виждаме, че дори и области, които всъщност не ограничават учениците след това прибягват и до тази мярка. Грипът е в разгара си в момента. Така че очакваме в следващите седмица-две да достигне пика. Тоест да започне да намалява броят на заболелите", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бекер: Дните на Надал в тениса са преброени
Борис Бекер: Дните на Надал в тениса са преброени
Владимир Манчев: Много съм доволен от подготовката
Владимир Манчев: Много съм доволен от подготовката